Co je síran sodnohlinitý (E521) v prášku do pečiva?

Síran sodnohlinitý (E521) je typ kamence. Jeho primární použití je v pekárenství a funguje jako pomalu působící kypřící kyselina v prášku do pečiva. Není však široce používán a obvykle se nepoužívá samostatně, protože téměř nereaguje s jedlou sodou při pokojové teplotě.

Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E521 – Síran sodnohlinitý:
V ČR povoleno.
Jedná se o zpevňující látku.
Doporučujeme.

Výroba E521

Síran sodnohlinitý lze komerčně vyrábět reakcí roztoku síranu sodného s roztokem síranu hlinitého.

Na co se používá síran sodnohlinitý?

Síran sodnohlinitý primárně funguje jako kypřící kyselina v pekárenských produktech. Lze ho ale použít i jako regulátor kyselosti, zpevňující látku a ztužovač.

Příklady potravin a nápojů, kde se E521 někdy vyskytuje:

  • dorty
  • palačinky
  • pekárenské produkty
  • koblihy
  • tortilly
  • sýry
  • obilné mouky
  • sušenky
  • muffiny
  • prášek do pečiva

Je E521 zdravé?

Síran sodnohlinitý pro nás nepředstavuje žádné riziko při současném povoleném množství.

Použití EU vs. USA vs. svět

Použití E521 jako přidatné potravinářské látky je v EU a USA povoleno. V Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.

Použité zdroje

What is Sodium Aluminum Sulfate (E521) in Baking powder? Uses, Safety, Side effects , James Han, www.foodadditives.net 07. 09. 2020
Aluminium sodium sulfate 521 or E521, www.noshly.com