Síran amonnohlinitý (E523) je ve formě velkých, bezbarvých krystalů, bílý granulí či prášku, bez zápachu. V potravinářství funguje jako zpevňující látka, regulátor kyselosti a stabilizátor. Používá se také jako zdroj kyselin v prášku do pečiva pro pekařské výrobky, pečené při vysoké teplotě.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E523 – Síran amonnohlinitý:
V ČR povoleno.
Jedná se o regulátor kyselosti.
Doporučujeme.
Výroba E523
Síran amonnohlinitý se vyskytuje jako vzácný minerál v přírodě a komerčně se vyrábí reakcí roztoku síranu amonného s roztokem síranu hlinitého.
Na co se používá síran amonnohlinitý?
Síran draselnohlinitý lze kromě v potravinářství použít také při čištění vody, v rostlinných lepidlech, deodorantech, při barvení a v ohnivzdurných textiliích.
Příklady potravin a nápojů, kde se E523 někdy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- prášek do pečiva
- kandované ovoce
- mražená zelenina
Je E523 zdravé?
Hliník inhibuje vstřebávání vitamínů B. Ve vysokých koncentracích může také ovlivnit funkci jater. Při použití síranu amonnohlinitého jsou však koncentrace příliš nízké.
Použití EU vs. USA vs. svět
Použití E523 jako přidatné potravinářské látky je v EU a USA povoleno. V Austrálii a na Novém Zélandu však nikoli.