Oxid vápenatý (E529) je látka, která se používá pro úpravu kyselosti v produktech. Funguje ale také jako zpevňující, protispékavá nebo zlepšující látka podle toho, jak ji výrobce začlení do daného produktu.
Používá se hlavně v pivovarnickém nebo pekařském odvětví.
Jde o naprosto bezpečnou látku, u které nemusíte mít strach z nežádoucích účinků. Konzumovat ji mohou všichni, včetně vegetariánů a veganů.
Podívejte se, kde se můžete setkat s tímto zajímavým éčkem, které se vyrábí z křídy.
Hlavní důležité body o E529 – oxid vápenatý:
Není to přírodní látka.
Použít v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E529
Oxid vápenatý se vyrábí chemicky pomocí uhličitanu vápenatého. To znamená, že se vyrábí z obyčejné křídy.
Jde o bílou hmotu bez zápachu. Látka je špatně rozpustná ve vodě a zcela rozpustná v etanolu.
Na co se používá oxid vápenatý?
Oxid vápenatý se v potravinářství používají při výrobě cukru, když výrobce potřebuje odstranit nečistoty. Stejně tak ho výrobci používají jako regulátor kyselosti.
Najít ho můžete v pekařských výrobcích (pečivu nejrůznějšího druhu), sušenkách a dalších sladkostech. Využívá se ale také při výrobě piva, protože funguje jako živina pro kvasinky.
Je E529 zdravý?
Ve vysokých dávkách může mít vedlejší účinky, ale také množství v žádných potravinách naštěstí nenajdete. Obecně se považuje za bezpečný, protože v běžném množství nepředstavuje žádné zdravotní nebezpečí.
V potravinách ho lze používat jako zdroj vápníku, který je důležitý pro zdraví kostí, svalů i trávicího systému.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je povolený při používání v potravinářském průmyslu, ale pouze v nezbytném množství. Ze zákona se nesmí používat v určitých produktech, např. v dětské výživě.
Ve Spojených státech a Austrálii je tato látka povolena a považována obecně za bezpečnou při konzumaci.