Ferrokyanid vápenatý (E538) se využívá v potravinářství jako protispékavá látka.
V názvu této látky se skrývá kyanid, což by mohlo naznačovat její škodlivost. Není to ale pravda. Ferrokyanid vápenatý je zcela bezpečný.
V jakých potravinách můžete tuto zajímavou látku najít?
Hlavní důležité body o E538 – ferrokyanid vápenatý:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E538
Ferrokyanid vápenatý se vyrábí syntetickou metodou z kyanovodíku a hydroxidu vápenatého.
Na co se používá ferrokyanid vápenatý?
Ferrokyanid vápenatý se používá hlavně při výrobě soli a jejích náhražek. V soli funguje jako užitečný prostředek proti hrudkám, které by se jinak v soli vytvořili.
Výrobci tuto látku ale mohou využít také při výrobě vína. Na konci procesu se ferrokyanid odfiltruje a víno je díky němu nádherně čisté a průzračné.
Je E538 zdravý?
Výrobci v potravinářství musí používat maximální denní dávky této látky. Díky tomu je látka zcela bezpečná pro konzumaci a žádné vedlejší účinku se nikdy ve výzkumech nepotvrdili.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání povoleno, ale pouze v jedlé soli a náhražkách soli.
Ve Spojených státech je používání této látky v potravinářství povoleno.