Thiosíran sodný (E539) je stabilizátor a antioxidant, který se používá hlavně v průmyslu a zdravotnictví.
Najdeme ho ale také v potravinářském průmyslu v některých produktech.
Podívejte se, kde můžete tuto nezávadnou látku najít. Ale nečekejte, že byste ji potkali u evropských produktů. Proč?
Hlavní důležité body o E539 – thiosíran sodný:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je v potravinářství zakázané.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E539
Thiosíran sodný se vyrábí synteticky z vodného roztoku siřičitanu sodného a síry. Výsledkem jsou bílé krystaly, které se mohou použít jako stabilizátor nebo antioxidant v potravinách a nápojích.
Na co se používá thiosíran sodný?
Thiosíran sodný se používá do nakrájených brambor, aby se zabránilo jejich oxidaci a hnědnutí. Využívá se také v alkoholických nápojích, protože dokáže zabránit změnám barvy nebo zkažení produktu.
Éčko se používá také při výrobě jedlých olejů, tuků nebo želatiny.
Tato látka se používá hlavně v průmyslu na bělení látek, do mýdel nebo na neutralizaci chlorované vody.
Je E539 zdravý?
V odborných výzkumech a testech nebyly zjištěné žádné nežádoucí účinky na lidské zdraví. Z tohoto důvodu je thiosíran sodný považován za bezpečnou látku.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání této látky v potravinářství zakázané.
Ve Spojených státech je používání této látky povoleno.