Oxid křemičitý je kombinace kyslíku a syntetického křemíku, ale existuje také v hojnosti v přírodě. Jeho chemický vzorec je SiO2. Je to pevný, bezbarvý prvek, který společně s dalšími látkami tvoří zemskou kůru a zemský plášť.
Hlavní důležité body o E551 – oxidu křemičitém:
Je to přírodní látka
Použití v ČR je povolené
Je vhodný pro děti
Není to alergen
Výroba E551
Oxid křemičitý pochází hlavně z těžby, včetně extrakce písku a čištění křemene.
Oxid křemičitý a křemičitany přirozeně existují v rostlinné stravě, zejména v obilovinách.
Na co se používá oxid křemičitý?
Oxid křemičitý se používá v potravinářském průmyslu, farmaceutickém, a také v kosmetice.
- Je zařazen do mnoha potravin, mezi nimiž jsou sýry a sýrové výrobky, sůl a její substituční výrobky, doplňky potravin, přípravky na bázi obilovin a dětské výživy, cukrovinky ošetřené na povrchu, žvýkačky a dekorace
- Používá se také v potravinových barvivech a emulgátorech, anebo je přidán k aroma
- Také jsou součástí mnoha alkoholických nápojů
- Ve farmacii se používá například jako rozprašovací činidlo, na filtrování, zahušťování a jako ředidlo pro tobolky
- V kosmetice je užitečný pro své schopnosti difúze světla a přirozenou absorpci
Je oxid křemičitý zdravý?
Oxid křemičitý se obecně uvádí jako neškodný coby potravinové aditivum. Látku uváděnou jako skalní prach nebo písek lidské tělo asimiluje pouze v malém množství a vylučuje přirozenými způsoby, aniž by došlo k stopě toxické emulace.
Oxid křemičitý je jednou z přísad, které mohou obsahovat nanočástice. Několik studií in vitro však naznačuje možný toxický účinek (oxidační stres) nanočástic oxidu křemičitého na určitých střevních buňkách. Bohužel nanočástice v potravinách a jejich účinky na lidské zdraví nejsou zatím příliš prozkoumány.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii, Spojených státech i dalších zemích je použití E551 povolené.