Křemičitan hořečnatý je používaný jako proti spékavá látka v potravinách a je to syntetická sloučenina.
Rozlišuje se od mastku (E553b), což je přirozeně se vyskytující forma hydratovaného křemičitanu hořečnatého.
Hlavní důležité body o E 553 – křemičitan hořečnatý
–Není přírodní, protože se vyrábí chemickou syntézou
–Je vhodný pro děti
–Není to alergen
-Je veganský i bezlepkový
Výroba E553a
Může být vyroben srážením rozpustného křemičitanu s hořečnatou solí.
Vzniká jemný bílý prášek bez zápachu.
Kde se křemičitan hořečnatý (E 553a) používá?
Používá ve stolních solích a do vanilkového prášku, ale více se používá jeho příbuzná látka mastek (E 553b).
Obecně ho můžeme najít v sušených potravinách v prášku, plátkový nebo strouhaný sýr tvrdý a polotvrdý sýr, tavený sýr, stolní sladidla ve formě prášku/tablet, koření atd.
Je E553a zdravé?
Obecně je považován za bezpečný, pokud se používá v množství nepřesahujícím 2 % v kuchyňské soli, ale někteří lidé na něj mohou být alergičtí nebo citliví.
Nebyly pozorovány žádné známky genotoxicity nebo vývojové toxicity a nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Jeho použití jako proti spékavá látka je schváleno, jak v EU, tak USA. V Austrálii je zakázán.