E570 označuje směs mastných kyselin získávajících se z živočišného tuku nebo rostlin. V potravinářství funguje jako odpěňovač, leštící látka, stabilizátor a zvlhčující látka.
Mezi mastné kyseliny patří kyselina stearová, palmitová, kyselina olejová, kyselina myristová, kyselina laurová, kyselina kaprinová a kyselina kaprylová.
Přestože jsou mastné kyseliny získávány z rostlinných zdrojů, nelze vyloučit použití živočišného tuku (včetně vepřového a hovězího). Informace o původu může poskytnout pouze výrobce. Jejich použití se proto nedoporučuje veganům a vegetariánům.
Hlavní důležité body o E570– Mastné kyseliny:
Jedná se o zvlhčující látky.
Může být živočišného původu.
V ČR povolené.
Doporučujeme.
Výroba E570
Mastné kyseliny pocházejí ze živočišného tuku nebo rostlin. Komerčně se nejčastěji připravuje z bavlníkového oleje, ale živočišný původ nelze vyloučit. .
Na co se mastné kyseliny používají?
V potravinářství se pro své schopnosti emulgace a změkčující vlastnosti používají ve žvýkačkách a cukrovinkách.
Lze je také nanášet na povrch potravin za účelem jejich leštění, zachování čerstvosti a zabránění odpařování vody. Takové uplatnění můžete najít hlavně v kakaových produktech.
Dále se E570 používá v kosmetice a farmaceutických přípravcích.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E570:
- žvýkačky
- máslová příchuť
- pekárenské výrobky
- sýry
- sladkosti
- krekry
- bramborové chipsy
- uzeniny
- pizza
- mléčné produkty
- kakaové máslo
Je E570 zdravé?
Nejsou známy žádné nežádoucí účinky mastných kyselin na lidské zdraví.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii je používání mastných kyselin povoleno v určitém množství ve všech potravinách kromě dětské výživy. V USA, Austrálii a na Novém Zélandu se jedná o povolenou látku.