Je to jemná organická kyselina získaná z cukru, která se používaná hlavně jako regulátor kyselosti a chelatační činidlo v potravinách.
Hlavní důležité body o E 574 – kyselina glukonová
Je přírodního původu, pokud se získá mikrobiální oxidací glukózy
Je vhodná pro děti
Není to běžný alergen
Je vhodný pro vegany i osoby trpící celiakií
Výroba E574
Přirozeně se vyskytuje v ovoci, víně, medu, rýži, mase a při fermentaci kombuchy.
Obecně se kyselina glukonová vyrábí oxidací D-glukózy (pocházející z hydrolýzy škrobu) různými výrobními procesy například za použití bromové vody.
Kde se kyselina glukonová (E 574) používá?
Používá se hlavně pro schopnost podporovat kynutí a zvýrazňovat kyselost v potravinách.
V pekárnách se používá jako kypřící prvek pro zvýšení objemu těsta.
V mléčných výrobcích se používá jako prevence proti vzniku mléčného kamene.
V dalších potravinách a nápojích jako regulátor kyselosti a také jako konzervační a protiplísňové činidlo.
Je E574 zdravé?
Ano, doposud nebyly zjištěny, žádné nežádoucí účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Tato kyselina byla schválena jako bezpečná americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin a také v Austrálii a na Novém Zélandu.