Glukonolakton je důležitý nejen při výrobě tofu. Proč ho najdeme i v uzeninách či pečivu?

Glukonolakton je běžně se vyskytující látka, která vzniká v kyselém prostředí v celé řadě potravin přirozenou přeměnou cukrů.

Používá se zejména jako koagulant, kypřicí látka a regulátor kyselosti v sýrech a masných výrobcích.

Má podobu bílého krystalického prášku nebo granulí.

Molekulární vzorec E575 je C6H10O6.

Hlavní důležité body o E575 –  glukanonlaktonu:

Je to kypřicí látka a regulátor kyselosti.
Jde o přírodní látku.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se glukonolakton používá?

Glukonolakton je multifunkční složka, kterou lze použít jako koagulant v tofu, protože jeho postupné okyselování iniciuje srážení bílkovin, dále jako kvásek v pekárenských výrobcích, regulátor kyselosti s řízeným uvolňováním a urychlovač zrání ve zpracovaném mase a mořských plodech.

V masných a mléčných výrobcích funguje také jako konzervační prostředek, protože snižováním pH brání růstu bakterií, a stabilizátor barvy.

Najdeme ho i v řadě alkoholických i nealkoholických nápojů, kde zabraňuje vzniku zákalů.

  • Maso uzeniny Polička Paprikáš, Dunajská klobása, Turistický salám
  • Krahulík Čajovka
  • Vitana Polévka s játrovými knedlíčky
  • Dr.Oetker Lívanečky (instantní směs na přípravu)
  • Odkolek Moskevský chléb
  • Bonduelle Strouhaný celer
  • Billa Clever Energetický nápoj bezový květ a borůvka

Kromě potravinářského průmyslu se s ním setkáme také v kosmetice, například v šamponech, deodorantech, zubních pastách či pleťových vodách.

Je E575 zdravé?

Glukonolakton je obecně považován za bezpečnou látku, jejíž konzumace není spojena s nežádoucími účinky.

Jeho používání bylo schváleno jak Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), tak americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

V případě konzumace většího množství může působit mírně projímavě.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání glukonolaktonu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Glukono-delta-lactone Side Effects, www.foodsweeteners.com
E575 - Gluconedeltalattone, www.it.openfoodfacts.org