Glukonát vápenatý je vápenatá sůl kyseliny glukonové, kterou lze použít jako minerální doplněk a lék. V potravinářství funguje jako regulátor kyselosti, zpevňující činidlo a sekvestrant.
Potraviny s tímto éčkem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E578– Glukonan vápenatý:
Jedná se o sekvestrant.
Je bezpečné.
V ČR povolené.
Doporučujeme.
Výroba E578
Glukonan vápenatý se vyrábí z kyseliny glukonové její neutralizací.
Na co se glukonan vápenatý používá?
Používá se jako ztužovač, pufr, sekvestrant, regulátor kyselosti, základ umělých sladidel a jako minerální doplněk v potravinách. Můžeme ho mimo jiné najít také v pastilkách, osvěžovačích dechu a doplňcích stravy.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E578:
- zpracované a konzervované ovoce
- žvýkačky
- pastilky
- konzervovaná zelenina
- pekárenské výrobky
- pudinky
- mléčné výrobky
- kondenzované a sušené mléko
Je E578 zdravé?
Doposud nebyly zjištěny žádné negativní účinky na lidský organismus.
Použití v EU vs. USA vs. svět
E578 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU (kromě dětské výživy) a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA.