Mléčnan železnatý je železitá sůl kyseliny mléčné, která se obvykle získává z rostlin, jako je řepa, ale může být získána ze syrovátky (mléka) a dalších živočišných produktů.
Jedná se o nazelenalé bílé krystaly nebo světle zelený prášek se slabým charakteristickým zápachem.
V potravinářství E585 funguje jako regulátor kyselosti, používá se pro zachování barvy a pro obohacení potravin železem.
Hlavní důležité body o E585– Mléčnan železnatý:
Může být živočišného původu.
Není vhodné pro děti.
Není povolené v ČR.
Doporučujeme.
Výroba E585
Komerčně se mléčnan železnatý vyrábí z kyseliny mléčné její neutralizací.
Na co se mléčnan železnatý používá?
V potravinářství se E585 používá jako regulátor kyselosti a fixuje barvu používanou při černění oliv.
Používá se i v některých doplňcích stravy, protože je zdrojem železa.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E585:
- zelenina konzervovaná v octě, solném nálevu, oleji nebo sojové omáčce
Je E585 zdravé?
Doposud nebyly zjištěny žádné negativní účinky na lidský organismus.
Použití v EU vs. USA vs. svět
V potravinářském průmyslu se v EU může používat jen k barvení černých oliv, v USA je látka povolena.