Kyselina l-glutamová je neesenciální aminokyselina vázaná na protein, která se běžně vyskytuje v rostlinách, ale i v lidském a zvířecím těle, kde je nezbytná pro zajišťování nejrůznějších funkcí organismu. Přirozeně se nachází v potravinách, jako je sýr, maso, mléko, houby a sójové boby. Jako potravinářská přísada se široce používá jako zvýrazňovač chuti v produktech s masovou nebo pikantní chutí.
Jedná se o bezbarvé či bílé krystaly nebo krystalický prášek.
Hlavní důležité body o E620– Kyselina l-glutamová:
Může způsobovat alergické reakce.
Není vhodné pro děti.
Je povolené v ČR.
Nedoporučujeme.
Výroba E620
Kyselina l-glutamová se komerčně připravuje z melasy bakteriální fermentací nebo také z rostlinných bílkovin, jako je lepek nebo sójový protein. Průmyslově se vyrábí hydrolytickým štěpením rostlinných bílkovin (sója) nebo fermentací bramborového nebo obilného škrobu nebo z melasy.
Na co se kyselina l-glutamová používá?
Kyselina l-glutamová má specifickou chuť umami a zvýrazňuje mnoho dalších chutí, čímž snižuje množství soli potřebné v produktu.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E620:
- kořenící směsi
- sójová omáčka
- instatní pokrmy
- konzervovaná jídla
- zmrzliny
- masné výrobky
- výrobky z ryb
- uzeniny
- bramborové chipsy
Je E620 zdravé?
Přestože u glutamátů bylo hlášeno mnoho vedlejších účinků, nebyly vědecky prokázány.
Mezi nejčastěji uváděné potenciální nežádoucí účinky patří krev v moči, změny barvy kůže, zimnice, studené ruce a nohy, zmatek, kašel, potíže s polykáním, závratě, mdloby, rychlý srdeční tep, horečka, kopřivka, bolest paží či nohou, otoky obličeje, dušnost, bolest břicha, sípání nebo neobvyklá únava či slabost.
Pokud to však s potravinami, které obsahují E620 nebudete přehánět, nemělo by vám nic hrozit.
Naopak má kyselina l-glutamová i zdravotní benefity, pokud ji užíváte v rozumné míře:
- zlepšuje svalovou funkci a urychluje regeneraci po tréninku
- podporuje zdravější funkci střev
- posiluje imunitu
- je dobrá pro zdravější a silnější kosti
- navozuje pocit sytosti
- zlepšuje funkci mozku
Použití v EU vs. USA vs. svět
V potravinářském průmyslu se E620 v EU může používat v omezeném množství v potravinách s výjimkou nealkoholických nápojů a dětské výživy do 3 let. V USA je látka povolena.