Škodí nám kyselina l-glutamová (E620)? Přečtěte si o ní více!

Kyselina l-glutamová je neesenciální aminokyselina vázaná na protein, která se běžně vyskytuje v rostlinách, ale i v lidském a zvířecím těle, kde je nezbytná pro zajišťování nejrůznějších funkcí organismu. Přirozeně se nachází v potravinách, jako je sýr, maso, mléko, houby a sójové boby. Jako potravinářská přísada se široce používá jako zvýrazňovač chuti v produktech s masovou nebo pikantní chutí.

Jedná se o bezbarvé či bílé krystaly nebo krystalický prášek.

Hlavní důležité body o E620– Kyselina l-glutamová:
Může způsobovat alergické reakce.
Není vhodné pro děti.
Je povolené v ČR.
Nedoporučujeme.

Výroba E620

Kyselina l-glutamová se komerčně připravuje z melasy bakteriální fermentací nebo také z rostlinných bílkovin, jako je lepek nebo sójový protein. Průmyslově se vyrábí hydrolytickým štěpením rostlinných bílkovin (sója) nebo fermentací bramborového nebo obilného škrobu nebo z melasy.

Na co se kyselina l-glutamová používá?

Kyselina l-glutamová má specifickou chuť umami a zvýrazňuje mnoho dalších chutí, čímž snižuje množství soli potřebné v produktu.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E620:

  • kořenící směsi
  • sójová omáčka
  • instatní pokrmy
  • konzervovaná jídla
  • zmrzliny
  • masné výrobky
  • výrobky z ryb
  • uzeniny
  • bramborové chipsy

Je E620 zdravé?

Přestože u glutamátů bylo hlášeno mnoho vedlejších účinků, nebyly vědecky prokázány.

Mezi nejčastěji uváděné potenciální nežádoucí účinky patří krev v moči, změny barvy kůže, zimnice, studené ruce a nohy, zmatek, kašel, potíže s polykáním, závratě, mdloby, rychlý srdeční tep, horečka, kopřivka, bolest paží či nohou, otoky obličeje, dušnost, bolest břicha, sípání nebo neobvyklá únava či slabost.

Pokud to však s potravinami, které obsahují E620 nebudete přehánět, nemělo by vám nic hrozit.

Naopak má kyselina l-glutamová i zdravotní benefity, pokud ji užíváte v rozumné míře:

  • zlepšuje svalovou funkci a urychluje regeneraci po tréninku
  • podporuje zdravější funkci střev
  • posiluje imunitu
  • je dobrá pro zdravější a silnější kosti
  • navozuje pocit sytosti
  • zlepšuje funkci mozku

Použití v EU vs. USA vs. svět

V potravinářském průmyslu se E620 v EU může používat v omezeném množství v potravinách s výjimkou nealkoholických nápojů a dětské výživy do 3 let. V USA je látka povolena.

Použité zdroje

E620; Glutamic Acid, www.1source.com
E620 : Glutamic acid , www.food-info.net
Glutamic acid, L(+)- 620 or E620, www.noshly.com
L-glutamic acid side effects, www.foodsweeteners.com
What is Glutamic Acid and What Are Its Benefits?, www.wellwisdom.com