Glutaman neboli glutamát amonný se stejně jako ostatní glutamany používá především jako potravinové dochucovadlo.
V přírodě ho nalezneme v některých rostlinách a houbách, ale pro použití v potravinářském průmyslu se vyrábí synteticky fermentací kukuřičného nebo obilného škrobu.
Má podobu bílého krystalického prášku s charakteristickou masovou chutí, známou jako umami.
Molekulární vzorec E624 je NH₄C₅H₈NO₄.
Hlavní důležité body o E624 – glutamanu amonného:
Je to látka zvýrazňující chuť.
Je to přírodní látka, ale vyrábí se převážně synteticky.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této přídatné potravinářské látce vyhýbat.
Kde se glutaman amonný používá?
Stejně jako ostatní druhy glutamanů se i glutaman amonný používá především v různých instantních směsích, vývarech, koření a průmyslově zpracovaných potravinách jako náhrada kuchyňské soli.
Je E624 zdravé?
I když je používání glutamanu amonného v potravinovém průmyslu schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), je s jeho konzumací spojeno hned několik poměrně častých vedlejších účinků.
K nejčastějším patří celková nevolnost, bolesti hlavy, zažívací potíže a omámenost.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání glutamanu amonného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.
V roce 2017 EFSA stanovila maximální denní příjem na 30 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti na den