Guanylan či guanylát sodný, který se často označuje zkratkou GMP, je látka zvýrazňující chuť, která se přidává do mnoha rozmanitých potravin.
Vyrábí z některých druhů hub, sušených ryb a mořských rostlin.
Používá se v mnoha zpracovaných potravinách k vytvoření pikantní, masové nebo vývarové chuti, obvykle v kombinaci s glutamátem sodným.
Molekulární vzorec E627 je C10H12N5H12Na2 O8P, jedná se o disodnou sůl kyseliny guanylové, jedné z nukleových kyselin RNA.
Hlavní důležité body o E627 – guanylanu sodném:
Je to látka zvýrazňující chuť.
Je to přírodní látka.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se tomuto potravinářskému aditivu vyhýbat.
Kde se guanylan sodný používá?
Guanylan sodný má velmi univerzální schopnost zvýrazňovat a upravovat různé druhy chutí, od sladkých až po slané.
Kromě toho v průmyslově zpracovaných potravinách potlačuje nežádoucí chutě a u tekutých výrobků má pozitivní vliv na jejich hustotu.
Přidává zejména do instantních pokrmů, bujónů, směsí koření, slaných pochoutek a konzervovaných potravin.
- Vitana Vegeta, Tradiční sójová omáčka, Zeleninový bujón, Masox, Pivní marináda
- Bibi Instantní nudlová polévka
- Lays Smažené bramborové lupínky
- Hamé Mexické kuře
- Dobrota Zeleninová příchuť do jídla
- Slané krekry Tuc
Je E627 zdravé?
Používání této látky v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
S jeho konzumací bývají spojovány některé nežádoucí účinky, zejména zvýšení koncentrace kyseliny močové v tkáních a krvi. Z tohoto důvodu není vhodný pro osoby, které trpí problémy s ledvinami či močovým ústrojím.
Nedoporučuje se ani astmatikům a osobám, které jsou citlivé na aspirin.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání guanylanu sodného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA a dalších zemích světa.
V roce 2017 EFSA stanovila maximální denní příjem na 30 mg na 1 kilogram tělesné hmotnosti na den.