Vápenaté ribonukleotidy jsou směsí vápených solí kyseliny guanylové a kyseliny inosinové a v potravinářství jsou široce používany jako zvýrazňovač chuti s označením E632.
Jedná se o bezbarvé nebo bílé krystaly bez zápachu nebo bílý krystalický prášek.
Jelikož se obecně vyrábí z masa a částečně také z ryb, není vhodný pro vegany a vegetariány.
Hlavní důležité body o E634– Vápenaté ribonukleotidy:
Může způsobovat alergické reakce.
Může být živočišného původu.
Nevhodné pro děti.
Nedoporučujeme.
Výroba E634
Vápenaté ribonukleotidy se komerčně získávají z masa nebo ryb (sardinek). Mohou být také produkovány bakteriální fermentací cukrů.
Na co se vápenaté ribonukleotidy používají?
Vápenaté ribonukleotidy sice nemaj specifickou chuť umami, ale silně zvýrazňují mnoho dalších příchutí, čímž snižují množství soli potřebné v produktu.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E634:
- kořenící směsi
- instatní polévky
- konzervované potraviny
- masové produkty
- bramborové chipsy
- produkty s nízkým obsahem soli
Je E634 zdravé?
Vápenatým ribonukleotidům by se měli vyhýbat astmaci. Jelikož jsou metabolizovány na puriny, měli by se jim vyhýbat také lidé trpící dnou. Používané koncentrace jsou však obecně tak nízké, že nelze očekávat žádné účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
E634 je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU s výjimkou nealkoholických nápojů. V USA, v Austrálii a na Novém Zélandu je tato látka zakázána.