Disodné ribonukleotidy, jsou látky, které přirozeně najdeme v tkáních, v potravinářství se často využívají jako dochucovadlo.
Obvykle se vyrábí z živočišných tuků nebo sušeného rybího masa.
S chemického hlediska jde o směs inosinanu sodného (E 631) a guanylanu sodného (E 627).
Používá se jako náhrada glutamátu sodného.
Má podobu bílého prášku nebo granulí bez zápachu.
Hlavní důležité body o E635 – disodných ribonukleotidech:
Je to látka zvýrazňující chuť.
Je to přírodní látka.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené, ale doporučujeme se této přídatné látce vyhýbat.
Kde se disodné ribonukleotidy používají?
S disodnými ribonukleotidy se často setkáme v mnoha druzích slaných pochoutek, jako jsou brambůrky, krekry či křupky, dále v instantních polévkách a omáčkách, směsích koření, konzervách, uzeninách a potravinách typických pro rychlé občerstvení.
- Kmotr Paprikáš
- Kostelecké uzeniny Poctivá selská paštika
- Hamé Májka, Luncheon meat
- Penny Market Hovězí maso ve vlastní šťávě
- Pikok Chalupářské vepřové maso
- Strážnické brambůrky
- Solené arašídy
- Kucharek bujón
Je E635 zdravé?
Používání disodných ribonukleotidů v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Existují ale důkazy, že zejména u přecitlivělých jedinců mohou disodné ribonukleotidy způsobit řadu nežádoucích reakcí, jako jsou kožní vyrážky, otoky, hyperaktivita, astma a výjimečně i anafylaktický šok.
Této látce by se obecně měli vyhýbat lidé s přecitlivělostí na aspirin a lidé s chronickými onemocněními.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání disodných ribonukleotidů v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.