Maltol, jedno z kontroverzních éček, které je v EU zakázané, ale jinde ve světě povolené

Maltol je látka se sladkou vůní karamelu a cukrové vaty s ovocným nádechem.

V EU není jeho používání povoleno, naopak v USA je po vanilinu druhou nejpoužívanější syntetickou aromatickou látkou v potravinách.

Má podobu bílého krystalického prášku.

Komerčně se vyrábí synteticky.

Molekulární vzorec E636 je C6H6O3.

Hlavní důležité body o E636 –  maltolu:

Je to látka zvýrazňující chuť a vůni.
Je to přírodní látka, ale vyrábí se též synteticky.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR není povolené.

Kde se maltol používá?

Maltol vzniká přirozeně v mnoha potravinách přeměnou z cukrů při pečení, například chleba, nebo pražení, například arašídů, sladu nebo kakaových či kávových bobů.

Přirozeně se vyskytuje také v kůře modřínu a v jehličí borovic.

Rozmanitým cukrovinkám, zmrzlině či nápojům dodává sladové a karamelové aroma, zvyšuje sladkost a maskuje nežádoucí hořkou příchuť.

Častý je také v pekařských výrobcích, kterým dodává aroma právě upečeného.

Je E636 zdravé?

Používání maltolu v potravinářském průmyslu je schváleno americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Naopak používání v Evropské unii nebylo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) povoleno, látka v Evropě není registrována jako potravinářská přídatná látka.

Při nadměrné konzumaci může ve vyšších koncentracích způsobovat podráždění pokožky a očí i další  nežádoucí účinky, jako jsou potíže se zažívací a vylučovací soustavou či poruchy krve.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Maltol je jednou z látek, jejíž používání v potravinářském průmyslu je povoleno v USA, ale nikoli v EU.

Použité zdroje

Maltol, www.scentspiracy.com