Maltol je látka se sladkou vůní karamelu a cukrové vaty s ovocným nádechem.
V EU není jeho používání povoleno, naopak v USA je po vanilinu druhou nejpoužívanější syntetickou aromatickou látkou v potravinách.
Má podobu bílého krystalického prášku.
Komerčně se vyrábí synteticky.
Molekulární vzorec E636 je C6H6O3.
Hlavní důležité body o E636 – maltolu:
Je to látka zvýrazňující chuť a vůni.
Je to přírodní látka, ale vyrábí se též synteticky.
Není vhodný pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR není povolené.
Kde se maltol používá?
Maltol vzniká přirozeně v mnoha potravinách přeměnou z cukrů při pečení, například chleba, nebo pražení, například arašídů, sladu nebo kakaových či kávových bobů.
Přirozeně se vyskytuje také v kůře modřínu a v jehličí borovic.
Rozmanitým cukrovinkám, zmrzlině či nápojům dodává sladové a karamelové aroma, zvyšuje sladkost a maskuje nežádoucí hořkou příchuť.
Častý je také v pekařských výrobcích, kterým dodává aroma právě upečeného.
Je E636 zdravé?
Používání maltolu v potravinářském průmyslu je schváleno americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Naopak používání v Evropské unii nebylo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) povoleno, látka v Evropě není registrována jako potravinářská přídatná látka.
Při nadměrné konzumaci může ve vyšších koncentracích způsobovat podráždění pokožky a očí i další nežádoucí účinky, jako jsou potíže se zažívací a vylučovací soustavou či poruchy krve.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Maltol je jednou z látek, jejíž používání v potravinářském průmyslu je povoleno v USA, ale nikoli v EU.