Glycin (E640), látka s širokým záběrem, znáte ji?

Glycin je neesenciální aminokyselina, kterou lidské tělo může samo vyrobit. Jeho schopnost produkce však klesá věkem.  

Je to vůbec nejjednodušší aminokyselina, která se podílí na mnoha metabolických procesech. Je rozpustný ve vodě.

Hlavní důležité body o E640 – glycinu:
Je to přírodní látka
Použití je v ČR povolené
Je vhodný pro děti
Není to alergen

Výroba E640

Glycin je rostlinná látka. Vyrábí se přírodními i umělými procesy. Přirozeným zdrojem glycinu jsou živočišné i rostlinné bílkoviny (maso, mléčné výrobky, zelenina). Největším zdrojem je cukrová třtina a želatina. Najdeme ho v hojné míře třeba i v řase chlorella, anebo v mladém ječmeni. 

Na co se používá glycin?

Glycin je využívaný v potravinářství ke konzervaci, anebo k výrobě ochucovadel. Je také využíván ve farmaceutickém průmyslu, konkrétně v psychiatrii jako pomocná léčba schizofrenie.

Pro svoje vlastnosti je hojně využíván sportovci. Glycin totiž dokáže přispívat ke tvorbě látek, které nám slouží jako zdroj energie. Jednou z nich je například kreatin. Proto je přidáván do různých doplňků stravy určených sportovcům.

Je glycin zdravý?

Glycin je bezesporu zdraví prospěšný. 

Nadměrné užívání glycinu může způsobit žaludeční nevolnosti.

Použití v EU vs. USA vs. svět

V Evropské unii, Spojených státech i dalších zemích je použití E640 povolené. 

Použité zdroje

Glycine - Uses, Side Effects, and More, https://www.webmd.com
Glycine pure en poudre - acide aminé, https://dynveo.fr
Glycine, https://en.wikipedia.org