L-cystein (ze starořečtiny – znamená “měchýř”) je neesenciální aminokyselina. Není přímo důležitá pro naše tělo, ale může být produkována naším tělem při různých metabolických poruchách, také u malých dětí a starých lidí.
Hlavní důležité body o E920 – L-cysteinu:
Je to přírodní látka
Použití v ČR je povolené
Je vhodný pro děti
Není to alergen
Výroba E920
L-cystein je přírodní látka. Najdeme ji v rostlinných i živočišných bílkovinách. Dříve byla získávaná z vlasů, nehtů, prasečích chlupů, anebo peří. Tento způsob výroby je dnes zakázaný. Od roku 2001 nechává potravinářský průmysl tuto aminokyselinu vyrábět v procesu fermentace za pomoci geneticky modifikovaných bakterií (Escherichia coli).
L-cystein je přirozeně obsažen v následující potravinách: pivní kvasnice, pšeničné klíčky, česnek, cibule, brokolice, růžičková kapusta, mléčné výrobky, ořechy, semínka, mořské plody, ryby, vejce a maso.
Na co se používá L-cystein?
L-cystein se používá v potravinářském průmyslu, farmaceutickém průmyslu a také v kosmetice.
- V potravinářství jako látka zlepšující mouku. Díky němu je mouka tvárnější, elastická a nadýchanější. Také posiluje aroma, čímž vytváří pečivo chutnější.
- Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) povolil v roce 2010 použití L-cysteinu v sušenkách pro kojence a malé děti, aby se zabránilo rizikům udušení drobky z nízkotučných sušenek. Tyto sušenky jsou méně lámavé.
Je L-cystein zdravý?
Mnohé studie se shodují na tom, že L-cystein je neškodný, tedy přijatelný v naší stravě, je dokonce zařazen do stravy dětské.
Přestože je L-cystein přírodního původu, může být někdy vyráběn z geneticky modifikovaného mikroorganismu Escherichia coli, což tyto produkty vyloučilo z bio potravin.
Cystein zasahuje do syntézy melaninu, přirozeného pigmentu kůže a vlasů, zasahuje také do syntézy koenzymu A, který hraje velkou roli v lidském metabolismu. Je zapojen do určitých kontaminačních procesů, biokoncentrací a přirozené detoxikace organismu
Použití v EU vs. USA vs. svět
V Evropské unii, Spojených státech i dalších zemích je použití E920 povolené. Není povolené v bio potravinách.