Močovina (E927b), potravinářské aditivum, které najdeme ve žvýkačkách. Přečtěte si o ní více!

Močovina, též diamid kyseliny uhličité, urea nebo karbamid je organická sloučenina uhlíku, dusíku, kyslíku a vodíku. Hraje důležitou roli v metabolismu sloučenin obsahujících dusík u zvířat a je hlavní látkou obsahující dusík v moči savců.

Je to bezbarvá pevná látka bez zápachu, vysoce rozpustná ve vodě a prakticky netoxická.

Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E927b– Močovina:
Jedná se o látku zlepšující mouku.
Je povolené v ČR.
Nedoporučujeme.

Výroba E927b

Močovina se získává z amoniaku a oxidu uhličitého.

Na co se močovina používá?

Močovina má v potravinářském průmyslu číslo E927b a působí jako kvasnicová živina pro fermentované produkty. Také vyvolává hnědnutí u komerčního pečiva.

Dále je široce používána v hnojivech jako zdroj dusíku a je důležitou surovinou pro chemický průmysl.

V lékařském použití se krémy obsahující močovinu používajína podporu rehydratace pokožky. Je také součástí některých pleťových krémů, zvlhčovačů, vlasových kondicionérů a šamponů.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E927b:

  • víno
  • pivo
  • komerčně vyráběné pečivo
  • žvýkačky

Je E927b zdravé?

V bezpečném množství nebyly hlášeny žádné nežádoucí účinky.

Použití v EU vs. USA vs. svět

E927b je schváleno pro použití jako potravinářská přísada v EU a obecně uznáváno jako bezpečná potravinářská látka v USA.

Použité zdroje

E927b : Urea , www.food-info.net
Urea (Carbamide) 927b or E927b, www.noshly.com
E927B; Urea, www.1source.com