Jedná se o oblíbené sladidlo, které je chuťově velmi blízko cukru, s tím rozdílem, že je nekalorické a přibližně 200 krát sladší.
Toto umělé sladidlo je však kvůli svým možným vedlejším účinkům nejkontroverznějším sladidlem posledních let, ačkoliv je bezpečně schváleno FDA, EFSA, JECFA a dalšími úřady.
Hlavní důležité body o E 951 – aspartam
Není přírodního původu a získává se synteticky
Není vhodný pro děti
Není to běžný alergen, ale u citlivějších jedinců může vyvolat průjem nebo bolest hlavy
Je vhodný pro vegany, diabetiky i osoby s bezlepkovou dietou
Výroba E951
Obecně lze aspartam komerčně vyrábět chemickou reakcí mezi kyselinou L-asparagovou, L-fenylalaninem a methanolem.
Kde se aspartam (E 951) používá?
Sladidlo se používá za účelem snížení obsahu cukru a kalorií. A můžete ho najít v mnoha potravinách a nápojích, jako jsou sycené nealkoholické nápoje, instantní káva a čaje, ovocné džusy, mléčné výrobky, mražené dezerty, pudinky, jogurty, cereálie.
Nelze jej však použít při vaření nebo pečení, protože aspartam není stabilní a při zahřívání nad 80 stupňů se rozkládá na aminokyseliny.
Konkrétní produkty
- Ricola – meduňkové bonbony
- Energit – bonbony
- Rauch – Bravo nápoje
Je E951 zdravé?
Evropský úřad pro kontrolu potravin dospěl k závěru, že neexistují dostatečné důkazy, které by podpořily závěr Evropské Ramazziniho nadace (ERF), a neexistují žádné známky genotoxického nebo karcinogenního potenciálu a tudíž není žádný důvod revidovat jeho účinky na zdraví.
Použití v EU vs. USA vs. svět
I přes své kontroverze, je toto sladidlo schváleno jako bezpečné ke konzumaci a může být bezpečně použit v jako sladidlo a zvýrazňovač chuti.