Sukralósa je široce používaná náhražka cukru, a je 600 krát sladší než cukr.
Neobsahuje sacharidy a kalorie a obecně je považována za bezpečný, syntetický, veganský, bezlepkový doplněk stravy.
Je dostupná ve třech provedeních:
- Čistá – je k dispozici ve formě prášku a granulí.
- Splenda – je značka hotového produktu sukralózy a obsahuje malé množství dvou sacharidů dextrózy a maltodextrinu.
- Tekutá – čirá a bezbarvá kapalina.
Jaké jsou zdravotní přínosy sukralósy?
- Nulový glykemický index
- Šetrná k zubům
- Nulové kalorie
Hlavní důležité body o E 955 – sukralósa
Není přírodního původu, přestože má podobnou strukturu jako cukr a je vyroben z cukru, není přírodní
Je vhodná pro děti – v regulovaném množství
Není to alergen
Je vhodná pro vegany i lidi s celiakií
Na rozdíl od jiných sladidel nezpůsobuje střevní potíže
Výroba E955
Sukralósa se vyrábí synteticky ze sacharózy
Kde se sukralósa (E 955) používá?
Běžně se používá v potravinách ke snížení obsahu cukru/kalorií, aniž by byla pozměněna chuť.
Většinou se používá v nápojích, jako jsou sycené nápoje, ovocné šťávy, rostlinné proteinové nápoje, energetické nápoje, kávové nápoje a alkoholické nápoje.
Na rozdíl od aspartamu je sukralóza tepelně stabilní a lze ji použít při vaření a pečení.
Použití sukralózy jako náhrady sacharózy a dalších sladidel může účinně zlepšit chuť jogurtu, čímž se stane sladším a atraktivnějším.
Používá k maskování hořkosti, která se může objevit u rostlinných proteinových produktů a dodává proteinovému prášku sladkou chuť a málo kalorií.
Konkrétní produkty
- Šmakoun – meruňka
- 4 Slim – čekankový sirup
- Prom In – Penta Pro protein
Je E955 zdravé?
Ano, nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Toto sladidlo bylo schváleno jako bezpečné Úřadem pro potraviny a léčiva USA, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.
Používá se ve více než 80 zemích a ve více než 4000 produktech po celém světě.