Alitam je bílý krystalický prášek, bez zápachu nebo s mírným charakteristickým zápachem, který je přibližně 2000krát sladší než sacharóza nebo stolní cukr, 12krát sladší než aspartam a šestkrát sladší než sacharin. Má čistou sladkou chuť bez nepříjemné pachuti.
Jedná se o protein a dipeptid a skládá se ze dvou aminokyselin, kyseliny L-asparagové a D-alaninu.
Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.
Hlavní důležité body o E956– Alitam:
Jedná se o látku náhradní sladidlo.
Není povolené v ČR.
Doporučujeme.
Výroba E956
Alitam se vyrábí z kyseliny kyseliny L-asparagové a D-alaninu.
Na co se alitam používá?
V potravinářství se E956 používá jako sladidlo, čili látka, která dodává potravinám sladkou chuť při méně kilojoulech než cukr.
Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E956:
- ochucené nápoje
- mléčné dezerty
- stolní sladidla
- zmrzliny
- džemy
- těstoviny
- sladké omáčky
- sladkosti
- pomazánky
- dietní potraviny
Je E956 zdravé?
Jedná se o poměrně novou látku, ale zatím nebyly hlášeny žádné vedlejší účinky. Ve skutečnosti má 0 kcal na porci a nulový glykemický index, díky čemuž je vhodný i pro diabetiky. Bylo také zjištěno, že neškodí zubům.
Na rozdíl od aspartamu alitam neobsahuje fenylalanin, a proto jej mohou užívat i lidé s fenylketonurií.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Alitam byl schválen pro použití v řadě potravin a nápojů v zemích, jako je např. jako Mexiko, Kolumbie, Čína, Austrálie a Nový Zéland. V EU se však zatím přidávat do potravin ani nápojů nesmí.