Alitam (E956), umělé sladidlo, které se u nás nesmí používat. Přečtěte si o něm více!

Alitam je bílý krystalický prášek, bez zápachu nebo s mírným charakteristickým zápachem, který je přibližně 2000krát sladší než sacharóza nebo stolní cukr, 12krát sladší než aspartam a šestkrát sladší než sacharin. Má čistou sladkou chuť bez nepříjemné pachuti.

Jedná se o protein a dipeptid a skládá se ze dvou aminokyselin, kyseliny L-asparagové a D-alaninu.

Potraviny s tímto potravinářským aditivem mohou bezpečně konzumovat lidé s alergií na lepek a vegani.

Hlavní důležité body o E956– Alitam:
Jedná se o látku náhradní sladidlo.
Není povolené v ČR.
Doporučujeme.

Výroba E956

Alitam se vyrábí z kyseliny kyseliny L-asparagové a D-alaninu.

Na co se alitam používá?

V potravinářství se E956 používá jako sladidlo, čili látka, která dodává potravinám sladkou chuť při méně kilojoulech než cukr.

Příklady potravin a nápojů, které někdy obsahují E956:

  • ochucené nápoje
  • mléčné dezerty
  • stolní sladidla
  • zmrzliny
  • džemy
  • těstoviny
  • sladké omáčky
  • sladkosti
  • pomazánky
  • dietní potraviny

Je E956 zdravé?

Jedná se o poměrně novou látku, ale zatím nebyly hlášeny žádné vedlejší účinky. Ve skutečnosti má 0 kcal na porci a nulový glykemický index, díky čemuž je vhodný i pro diabetiky. Bylo také zjištěno, že neškodí zubům.

Na rozdíl od aspartamu alitam neobsahuje fenylalanin, a proto jej mohou užívat i lidé s fenylketonurií.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Alitam byl schválen pro použití v řadě potravin a nápojů v zemích, jako je např. jako Mexiko, Kolumbie, Čína, Austrálie a Nový Zéland. V EU se však zatím přidávat do potravin ani nápojů nesmí.

Použité zdroje

Alitame 956, www.noshly.com
Alitame sources, health risks, Michelle Simmons, www.naturalpedia.com 03. 10. 2017
E956; Alitame, www.1source.com