Stevioly glykosidy jsou také známé jako extrakty ze stévie nebo sladidlo ze stévie. Přirozeně se vyskytují v listech stévie (Stevia rebaudiana Bertoni). Jejich sladkost je asi 200-300 krát vyšší než sacharóza (stolní cukr).
Jsou nekalorický, nezvyšují hladinu cukru v krvi (glykemický index 0) a jsou široce používány v potravinách a nápojích bez cukru a se sníženým obsahem kalorií.
Existuje 11 typů steviol-glykosidů schválených EU, přičemž každý z nich se vyznačuje jinou hodnotou sladkosti.
Hlavní důležité body o E 960 – steviol-glykosidy
Jsou přírodního původu a získává se z listů stévie
Jsou vhodné pro děti
Není to běžný alergen
Tato složka je šetrná ke keto, veganské, bezlepkové dietě i redukční dietě
Výroba E960
Jsou to přírodní sladidla vyrobená z listů stévie) řadou procesů, jako je extrakce vodou/alkoholem, odstraňování nečistot, odbarvování a sušení.
Kde se steviol (E 960) používá?
Jako sladidla rostlinného původu jsou známá jako třetí přírodní sladidlo po sacharóze a řepném cukru. V mnoha zemích se používá už stovky let.
Jsou to nenutriční sladidla, která lze použít jako alternativu umělých sladidel (např. aspartam, acesulfam k, sukralóza, sacharin, neotam). Široce se používají v potravinách, jako jsou sycené nealkoholické nápoje, mléčné výrobky, čaj, džus, pekárna, cukrovinky, nakládaná zelenina, dezerty atd. Často se kombinují s umělými sladidly.
Konkrétní produkty
- Ricola – přírodní bonbony
- Cheat Spread – arašídový krém
- Staropramen – nealko mix
Je E960 zdravé?
Ano, ale nedoporučuje se překračovat denní příjem, který činní 4mg/kg tělesné váhy.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Nebyly zjištěny žádné vedlejší zdravotní účinky ani komplikace a proto jsou schválené v USA i EU, jako bezpečné. Nejsou karcinogenní, genotoxické a nesouvisejí s žádnou reprodukční/vývojovou toxicitou.