Neotam je derivát aspartamu a jedná se o umělé sladidlo.
Je přibližně 6000 krát sladší než cukr a běžně se používá jako jeho náhrada v potravinách a nápojích, protože je tepelně stabilní, bez kalorií, s nulovým glykemickým indexem.
Hlavní důležité body o E 961 – neotam
Není přírodní, jde o syntetické sladidlo
Je vhodný pro děti
Není to alergen a je vhodný pro lidi trpící fenylketonurií (nedostatkem jaterního enzymu)
Je veganský i bezlepkový
Výroba E961
Obecně se vyrábí reakcí mezi aspartamem a dimethylbutyraldehydem pod tlakem vodíku a dalšími surovinami. Takto vznikne bílý krystalický prášek nebo granule s čistě sladkou chutí.
Kde se neotam (E 961) používá?
Vzhledem k tomu, že je o 6 000 sladší než cukr, stačí k oslazení nízkokalorických potravin a nápojů jen velmi malé množství, zároveň má lepší tepelnou stabilitu než aspartam, a proto může být použit ve výrobcích na vaření a pečení, kde aspartam nemůže.
Díky své odolnosti vůči teplu je ideální pro pečení, jako jsou sušenky, koláče a muffiny.
V sycených nápojích a může být použit v práškových nápojích a džusech ke snížení obsahu cukru a snížení kalorií při zachování sladké chuti.
Konkrétní potraviny
- Kofola bez cukru
Je E961 zdravé?
Na rozdíl od aspartamu vědecké studie neprokázaly žádné vedlejší účinky na lidský organizmus a byl shledán jako bezpečný pro konzumaci.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Toto nenutriční sladidlo bylo schváleno jako bezpečná přísada americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin a nemá žádné vedlejší účinky, oproti například aspartamu. Jeho použití je ovšem zakázáno pro drůbeží a jiné maso.