Laktikol se používá jako syntetické nízkokalorické sladidlo v potravinách a nápojích. Jedná se o sacharidový alkohol, což je jen chemická definice, ve skutečnosti žádný alkohol neobsahuje. Laktikol může mít až 40% sladkosti cukru a jeho stabilita v kyselých podmínkách a při vysokých teplotách umožňuje jeho použití v různých vařených potravinách. Navíc nepodporuje zubní kazy a má menší vliv na hladinu glukózy v krvi v těle, takže je vhodnější pro diabetiky.
Hlavní důležité body o E966 – Laktikolu:
· Je živočišného původu
· Jedná se o syntetické sladidlo
· Pro diabetiky vhodnější než cukr
Výroba E966
Laktikol se získává z laktózy v syrovátce (z mléka)-
V jakých potravinách můžeme laktikol najít?
- pekařské výrobky
- zmrzlina
- potraviny bez cukru
- nízkokalorická čokoláda
- cukrářské výrobky
Je přísada E966 zdravá?
Většina požitého laktikolu je v těle absorbována a metabolizována jako glukóza, zatímco zbytek prochází fermentací v tlustém střevě. To může způsobit plynatost v důsledku plynů uvolňovaných během fermentace a mít projímavé účinky u jedinců, kteří tyto sloučeniny netolerují.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Kyselina octová je jako důležitá potravinářská přísada schválena pro použití v mnoha zemích po celém světě, včetně Evropské unie a USA.