Erythritol je cukerný alkohol, který se často využívá jako složka potravin se sníženým obsahem cukru a nízkokalorických potravin.
Od ostatních cukerných alkoholů liší tím, že neobsahuje žádné kalorie.
Přirozeně se vyskytuje v mnoha druzích ovoce, zeleniny i hub, dále v některých fermentovaných potravinách a nápojích, jako je pivo, víno, sýry či sójová omáčka.
Průmyslově se vyrábí se fermentací, zatímco ostatní cukerné alkoholy se vyrábějí chemickou hydrogenací.
Nemá vliv na hladinu glukózy v krvi ani na vylučování inzulínu a přispívá ke zdraví ústní dutiny.
Molekulární vzorec E968 je C4H10O4.
Hlavní důležité body o E968 – erythritolu:
Je to sladidlo, emulgátor, stabilizátor, látka zvýrazňující chuť, nosič, sekvestrant, zvlhčující látka i zahušťovadlo.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se erythritol používá?
Erythritol je multifunkční složka, která se používá především v potravinách bez cukru nebo s nízkým obsahem cukru, jeho sladivost odpovídá 60-80 % sladivosti sacharózy.
Obvykle se s erythritolem setkáme zejména v pekařských náplních, dezertech, cukrovinkách, jako jsou žvýkačky, čokoláda či bonbony, mléčných výrobcích, zmrzlinách, nealkoholických nápojích se sníženým obsahem kalorií, rostlinných smetanách či konzervovaném ovoci.
- Mléčná čokoláda Tai Tau exclusive
- Kalma Ovocný dezert
- Unilever Zmrzlina s arašídovým krémem, Čokoládová zmrzlina
- Kand Kečup sladký
Kromě potravinářského průmyslu se uplatňuje také v kosmetice a léčivech.
Je E968 zdravé?
Použití erythritolu jako potravinářské přídatné látky je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Kromě nulové kalorické hodnoty má erythritol oproti běžnému cukru i několik dalších zdravotních výhod:
- nulový glykemický index – nemění hladinu cukru v krvi a je bezpečný pro diabetiky
- antioxidant – dokáže účinně odstraňovat volné radikály v těle, má také dobrý inhibiční účinek na tvorbu volných radikálů, čímž například pomáhá předcházet poškození cév vyvolanému hyperglykémií
- zdraví ústní dutiny – stejně jako ostatní cukerné alkoholy nezpůsobuje zubní kaz, kromě toho má antikariózní vlastnosti, díky kterým jej nemohou využívat patogenní bakterie, jako je Streptococcus mutans
- vysoká tolerance – lidský organismus je vůči erythritolu vysoce odolný, konzumace potravin obsahujících erythritol běžně nezpůsobuje nežádoucí účinky, jako je nadýmání nebo průjem
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání erythritolu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.