Erythritol, sladidlo bez kalorií. Kde ho najdeme a jaké další výhody jeho konzumace přináší?

Erythritol je cukerný alkohol, který se často využívá jako složka potravin se sníženým obsahem cukru a nízkokalorických potravin.

Od ostatních cukerných alkoholů liší tím, že neobsahuje žádné kalorie.

Přirozeně se vyskytuje v mnoha druzích ovoce, zeleniny i hub, dále v některých fermentovaných potravinách a nápojích, jako je pivo, víno, sýry či sójová omáčka.

Průmyslově se vyrábí se fermentací, zatímco ostatní cukerné alkoholy se vyrábějí chemickou hydrogenací.

Nemá vliv na hladinu glukózy v krvi ani na vylučování inzulínu a přispívá ke zdraví ústní dutiny.

Molekulární vzorec E968 je C4H10O4.

Hlavní důležité body o E968 – erythritolu:

Je to sladidlo, emulgátor, stabilizátor, látka zvýrazňující chuť, nosič, sekvestrant, zvlhčující látka i zahušťovadlo.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se erythritol používá?

Erythritol je multifunkční složka, která se používá především v potravinách bez cukru nebo s nízkým obsahem cukru, jeho sladivost odpovídá 60-80 % sladivosti sacharózy.

Obvykle se s erythritolem setkáme zejména v pekařských náplních, dezertech, cukrovinkách, jako jsou žvýkačky, čokoláda či bonbony, mléčných výrobcích, zmrzlinách, nealkoholických nápojích se sníženým obsahem kalorií, rostlinných smetanách či konzervovaném ovoci.

  • Mléčná čokoláda Tai Tau exclusive
  • Kalma Ovocný dezert
  • Unilever Zmrzlina s arašídovým krémem, Čokoládová zmrzlina
  • Kand Kečup sladký

Kromě potravinářského průmyslu se uplatňuje také v kosmetice a léčivech.

Je E968 zdravé?

Použití erythritolu jako potravinářské přídatné látky je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Kromě nulové kalorické hodnoty má erythritol oproti běžnému cukru i několik dalších zdravotních výhod:

  • nulový glykemický index – nemění hladinu cukru v krvi a je bezpečný pro diabetiky
  • antioxidant – dokáže účinně odstraňovat volné radikály v těle, má také dobrý inhibiční účinek na tvorbu volných radikálů, čímž například pomáhá předcházet poškození cév vyvolanému hyperglykémií
  • zdraví ústní dutiny – stejně jako ostatní cukerné alkoholy nezpůsobuje zubní kaz, kromě toho má antikariózní vlastnosti, díky kterým jej nemohou využívat patogenní bakterie, jako je Streptococcus mutans
  • vysoká tolerance – lidský organismus je vůči erythritolu vysoce odolný, konzumace potravin obsahujících erythritol běžně nezpůsobuje nežádoucí účinky, jako je nadýmání nebo průjem

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání erythritolu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii a dalších zemích světa.

Použité zdroje

What is erythritol (What is E968)?, www.foodinfoblog.com 18. 04. 2022
E968 - Erythritol, www.world.openfoodfacts.org