Jestli fandíte nakládané zelenině, která se hodí jako příloha, pak určitě vyzkoušejte recepty na čalamádu!
Tato původem maďarská pochoutka je ideální volbou k masu, ale i k různým zeleninovým pokrmům.
Klidně si můžete dát řízek, brambory a k tomu tuto lahůdku, nebo jí naservírujte k steaku či grilovanému špekáčku.
Otestujte naše receptury a zjistěte, která nejvíc chutná nejen vám, ale i vašim blízkým či přátelům.
Uvidíte, že se budete olizovat až na hlavě.
Naše recepty
Tip: Vynikající je také čalamáda z paprik. Co na ní potřebujeme?
2 kg bílého zelí, 1 kg paprik, 1 kg salátových okurek, 500 g cibule, 400 g mrkve, 200 bílého octa (8 – 10 %), 3 bobkové listy, 1 polévkovou lžíci celého černého pepře, 70 g soli, 400 g krystalového cukru, 1 lžičky kyseliny citronové (prášek) a 1 lžičku benzoátu sodného.
Zelí, papriky a mrkve očistíme a nakrájíme na tenké proužky, cibuli a salátové okurky nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do velké mísy, osolíme, přidáme koření, zalijeme octem, důkladně promícháme a necháme 5 – 6 hodin odstát.
Poté rozdělíme do sklenic, dobře zatlačíme a dolijeme šťávou až k hrdlu. Dobře zavíčkujeme a uskladníme na chladném místě.
Něco málo o čalamádě
Maďarsko je známé tím, že se tu spousta hlavních jídel podává s nakládanou zeleninou. Vedle sterilovaných okurek, červené řepy nebo čerstvého melounu je to právě čalamáda, která dokáže oživit jakýkoliv masový pokrm.
Tento míchaný zeleninový „salát“ se ve většině případů vyrábí z nakrájeného zelí, okurek, papriky, mrkve a cibule. Vhodnou alternativou, která je velmi oblíbená, jsou zelená rajčata.
Na dochucení „csalamádé“ je potřeba v základu ocet, cukr a sůl. Jinak je možné přidat jakékoliv oblíbené koření, záleží na tom, jakou chcete příchuť. Samozřejmostí je černý pepř, hořčičná semínka, bobkový list a koriandrová semínka.
Když se podíváme na maďarský recept, tak celková čistá hmotnost směsi je 7 kilogramů. To znamená, že je vždy potřeba koupit o kousek víc, protože se musí počítat s odpadem při čištění, loupání atd.
U zelí je lepší mít 2,3 kg, aby zůstala čistá váha 2 kg, to samé papriky a ostatní zelenina. Následující ingredience odpovídají čisté hmotnosti. Kolik, čeho bude potřeba?
Suroviny na 7 kg čalamády: 2 kg bílého zelí, 2 kg paprik, 2 kg okurek, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkve, 1 lžička disiřičitanu draselného, 1 lžička benzoátu sodného, 400 g krystalového cukru, 120 g soli, 200 ml 20 % octa.
Jak na to: Zelí, okurky a mrkev oloupeme a nastrouháme. Papriku a cibuli nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do obrovské mísy, posypeme solí a cukrem a promícháme.
Do odměrky nalijeme ocet, přidáme benzoan sodný a disiřičitan draselný a mícháme, dokud se vše nerozpustí. Zeleninu zalijeme octem a směs důkladně promícháme.
Hrnec přikryjeme kuchyňskou utěrkou a dáme na suché a chladné místo. Nálev mícháme jednou denně po dobu 10 dnů. Poté 10. den nalijeme směs i s nálevem do sklenic a umístíme je na polici ve spíži.