Pampeliška není jen dotěrný plevel, v kuchyni dokáže zázraky. Připravte si z ní salát, med, čaj či kávu!

Žlutě kvetoucí rostlina, která je na jaře téměř všude.

Mnoho zahrádkářů s ní též vede nekonečný boj, neboť ji považují za plevel.

Pampeliška ale může být i kulinářská ingredience, z níž lze vyrobit celou řadu pochutin.

Jedlá je od kořene přes listy až po květy.

Jak ji zbavit přílišné hořkosti?

Od jakých zdravotních neduhů nám její konzumace může pomoci?

Vydejte se s námi po stopách této podceňované bylinky.

Co je pampeliška?

Když se řekne pampeliška, většině z nás se vybaví rostlina se sytě žlutými květy, které se posléze promění v bílé chmýří, do kterého malé děti s radostí foukají. Na přelomu jara a léta jsou jí plné louky, městské trávníky i zahrady. Pampelišek existuje mnoho druhů, dříve byly mylně považovány za jeden. Většina z nás ale jednotlivé druhy nedokáže rozpoznat, neboť jsou si na pohled velmi podobné.

Z botanického hlediska je pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) zástupcem čeledi hvězdnicovitých rostlin. Jak je patrné z jejího druhového názvu, ukrývá v sobě mnohé léčivé účinky, které lidstvo využívá již po staletí. Existuje též mnoho způsobů, jak lze tuto bylinku učinit součástí našeho jídelníčku. Konzumovat lze prakticky celá.

Celá rostlina pampelišky i s kořenem v proutěné ošatce.
zdroj: tasteofhome.com

Pampeliška, nebo smetanka?

Mnoho z nás pampelišce říká smetanka. Toto označení souvisí jednoduše řečeno se skutečností, že po po utržení stonku či listu z rostliny vytéká bílá tekutina, která se podobá smetaně, někdy se označuje též slovem mlíčí. Tento latex po uschnutí rovněž zanechává na kůži či oblečení hnědé skvrny.

Jak chutná pampeliška?

Pro pampelišku, podobně jako například pro čekanku, se kterou je vzdáleně příbuzná, je obecně charakteristická nahořklá chuť. Pokud vám tato hořkost vadí, květy zbavte před použitím zelených kališních lístků a v případě listů dávejte přednost mladým listům, které jsou méně hořké. Pomoci může též jejich namočení ve slané vodě nebo spaření.

Co obsahuje pampeliška?

Ve smetance se ukrývá mnoho cenných látek a rostlinných sloučenin, které jí dodávají její léčivé účinky. V tabulce jsou uvedeny hodnoty pro 100 gramů čerstvých pampeliškových listů.

KalorieVodaBílkovinyTukySacharidyVláknina
45 kcal85,6 g2,7 g0,7 g9,2 g3,5 g

Z minerálních látek obsahuje smetanka například vápník, měď či železo.

DraslíkFosforHořčíkManganMěďVápníkZinekŽelezo
397 mg66 mg36 mg0,342 mg0,171 mg187 mg0,41 mg3,1 mg

Kromě toho obsahuje rovněž velké množství vitamínu A, E a K.

BetakarotenVitamín AVitamín B1Vitamín B2Vitamín B3Vitamín B6Vitamín CVitamín EVitamín K
5850 µg10200 IU0,19 mg0,26 mg0,806 mg0,251 mg35 mg3,44 mg778 µg

Jak jíst pampelišku?

Z pampelišky se nejčastěji konzumují listy, které se přidávají do salátů, nebo květy, ze kterých se připravuje pampeliškový med, víno či olej. Z usušených a namletých kořenů se vyrábí pampelišková mouka a v neposlední řadě z nich lze připravit náhražku kávy. Rozmanitých způsobů, jak pampelišku zpracovat, existuje mnoho.

  • Na přípravu salátů se hodí zejména mladé pampeliškové listy z vlastní zahrádky, u kterých jsme si jistí, že nebyly chemicky ošetřeny. Velmi dobře lze listy smetanky oživit vajíčkové saláty.

  • Pampeliškové listy lze ale použít i v teplé kuchyni, například v receptech na smetanové polévky. Skvěle oživí a dodají další zelenou barvu špenátové nebo kapustové polévce.

  • Listy smetanky můžete přidat také do těstovin nebo je podusit podobně jako v receptech na špenát. Velmi chutná je jednoduchá příloha, kdy listy podusíte s česnekem a cibulí.

  • Květy pampelišky je možné jednoduše využít též jako jedlou dekoraci rozmanitých dezertů.
Talíř se salátem z pampelišky, cibule, grepu a granátového jablka.
zdroj: myrecipes.com

Kdy a jak sbírat pampelišku?

Z pampelišky lze sbírat téměř vše, listy, květy i kořen. Listy lze sbírat po celé vegetační období od dubna až do září, nejlahodnější jsou mladé listy, které nejsou tak hořké a zároveň mají vyšší obsah vitamínu C. Květy je nejvhodnější sbírat brzy po rozkvětu, zejména tehdy, když je chcete následně usušit.

Kořen je možné sbírat buď na jaře, nebo na podzim. Obecné pravidlo zní sbírat ho v době, kdy rostlina nekvete, tehdy je koře sladší a obsahuje větší množství živin. Květy a listy se sbírají jednoduše pomocí nůžek, na sběr kořene budete potřebovat malou lopatku či rýč.

Pampeliškový med

Příprava této pochutiny je velmi jednoduchá, kromě čerstvých pampeliškových květů budete potřebovat jen vodu, třtinový cukr a citron. Na dva šálky květů se doporučuje 1,5 litru vody a 1,5 kilogramu cukru. Květy nejprve společně s plátky citronu povařte ve vodě. Poté nechte směs vychladnout a přes noc louhovat. Následující den vše přeceďte, přidejte cukr a povařte, aby se cukr rozpustil a směs zhoustla.

Sklenice s pampeliškovým medem a květy pampelišky.
zdroj: nordicforestfoods.com

Pampeliškový čaj

Z pampeliškových květů si lze uvařit též chutný čaj. Obvykle se doporučuje osm čerstvých květů pampelišky přelít 250 mililitry horké vody a nechat přibližně 5-10 minut louhovat. Poté čaj sceďte a v případě potřeby ochuťte medem či citronem. Doporučené množství jsou 2-3 šálky denně. Na přípravu čaje lze použít též sušený a namletý kořen pampelišky. V tomto případě se do čaje často přidává mléko či smetana.

Šálek čaje připraveného z pampeliškových květů.
zdroj: gardeningknowhow.com

Pampeliškový sirup

Čaj či další nápoje si lze osladit nejen pomocí pampeliškového medu, ale též sirupu. Na jeho přípravu budete potřebovat čerstvé pampeliškové květy, vodu, cukr a čerstvou citronovou šťávu. Postup je podobný jako při přípravě medu.

Nejprve se květy velmi krátce povaří, poté se směs nechá vychladnout a vyluhovat a druhý den se přidá cukr a citron a vše se vaří až do doby, než se množství zredukuje na polovinu. Sirup můžete použít také k dochucení dezertů.

Pampelišková káva

Z usušených a namletých kořenů pampelišky lze připravit nápoj, který připomíná kávu, neobsahuje ale kofein. Očištěné kořeny je nejprve nutné usušit 30 minut v troubě předehřáté na 200°C a poté namlít. Vzniklý prášek lze ihned zpracovat nebo uchovávat ve vzduchotěsné nádobě podobně jako běžnou kávu.

Na přípravu jednoho šálku pampeliškové kávy se obvykle používají dvě čajové lžičky namletého prášku z kořene. Stačí přelít horkou vodou a dochutit dle osobních preferencí.

Plech s nakrájenými kousky pampeliškového kořene.
zdroj: putumayokitchen.com

Na co je dobrá pampeliška?

Smetanka se používá se v mnoha formách tradiční medicíny a najdete ji také v mnoha doplňcích stravy.

  • Podpora zdravého trávení – kořen pampelišky je bohatý na sacharid inulin, což je druh rozpustné vlákniny, která se nachází v rostlinách a podporuje zdraví střevních bakterií v trávicím traktu.

  • Prevence cukrovky –  pampeliška obsahuje bioaktivní sloučeniny, kyselinu čekanovou a chlorogenovou, u kterých bylo prokázáno, že snižují hladinu cukru v krvi.

  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění – některé sloučeniny v pampelišce mohou snižovat hladinu triglyceridů a cholesterolu, což jsou rizikové faktory řady srdečních onemocnění. Pampeliška také obsahuje draslík, minerál spojovaný se snížením krevního tlaku.

  • Detoxikace a pomoc při potížích s močovou soustavou – smetanka působí močopudně a protizánětlivě, používá se tak při léčbě různých zánětů močové soustavy. Zároveň čistí ledviny a celé tělo od toxinů.

  • Protizánětlivé účinky a antioxidanty – smetanka může díky některým sloučeninám, jako jsou polyfenoly, snižovat zánět. Kromě toho obsahuje řadu antioxidantů, které pomáhají neutralizovat volné radikály a snižují riziko chronických onemocnění.

  • Omezení růstu rakoviny – některé výzkumy spojují kořen pampelišky s potlačováním různých typů rakoviny, například jater, žaludku a tlustého střeva.

  • Zlepšení zdraví pokožky – extrakt z pampelišky pomáhá chránit pokožku před slunečním zářením, stárnutím a akné. Studie ukazují, že smetanka může podporovat též tvorbu nových kožních buněk.

Nežádoucí účinky

Konzumace pampelišky je obecně dobře snášena. U osob s citlivou pokožkou se může objevit kontaktní dermatitida. Podle některých výzkumů může pampeliška též interagovat s určitými léky, včetně některých druhů antibiotik či léků na snížení hladiny cukru v krvi.

Použité zdroje

13 Emerging Health Benefits of Dandelion, Healthline, www.healthline.com 04. 01. 2022
FoodData Central Search Results (Dandelion greens, raw), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov 01. 04. 2019
24 Dandelion Recipes + Health Benefits + Foraging Tips, Kristen Wood, www.moonandspoonandyum.com 01. 12. 2021
Eating Dandelions: Harvesting, Cleaning, and Cooking, Margaret Boyles, www.almanac.com 06. 03. 2017