Pomeranč patří mezi nejvíce konzumované ovoce na světě a není se čemu divit.
Zjistěte, jaké jsou jeho zdravotní benefity a nutriční hodnoty.
Poradíme vám také, jak ho můžete využít v kuchyni.
A co takový recept na domácí kandovanou kůru?
To vše a mnohem více najdete v našem článku!
Pomeranč, šťavnaté ovoce plné vitamínu C
Pomeranč je citrusové ovoce z čeledi routovité. Jedná se o kulatý, oranžový, vysoce výživný plod pomerančovníku čínského, který má kožovitou, mastnou slupku a jedlou, šťavnatou dužinu. Je oblíbený díky své přirozené sladkosti, mnoha různým dostupným druhům a rozmanitosti použití. Lze ho konzumovat v džusech a marmeládách, jíst celý nebo použít nastrouhanou kůru, aby dortům a dezertům dodala štiplavou chuť. Toto oblíbené ovoce je známé zejména pro svůj obsah vitamínu C.
Zdravotní benefity konzumace pomeranče
Pomeranč má spoustu zdravotních benefitů jako například:
- Pomáhá podporovat zdraví srdce a snižuje riziko srdečních onemocnění.
- Chrání před chronickými nemocemi, včetně určitých typů rakoviny a cukrovky 2. typu.
- Pomáhá předcházet anémii.
- Zlepšuje imunitu.
- Má protizánětlivé účinky.
Nutriční hodnoty pomeranče vs. pomerančové šťávy
V následující tabulce se podívejte na srovnání nutričních hodnot, vitamínů a minerálů 131 gramů čerstvého pomeranče a 240 ml pomerančové šťávy – tyto hodnoty jsou brány jako 1 porce.
Nutriční hodnoty | Pomerančová šťáva (1 porce) | Čerstvý pomeranč (1 porce) |
Energie | 110 kcal | 62 kcal |
Tuky | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 25.5 g | 15 g |
Vláknina | 0.5 g | 3 g |
Bílkoviny | 2 g | 1 g |
Vitamín A | 4% doporučované denní dávky (DDD) | 6% doporučované denní dávky (DDD) |
Vitamín C | 137% DDD | 116% DDD |
Vitamín B1 | 18% DDD | 8% DDD |
Vitamín B6 | 7% DDD | 4% DDD |
Vitamín B9 | 11% DDD | 10% DDD |
Vápník | 2% DDD | 5% DDD |
Horčík | 7% DDD | 3% DDD |
Draslík | 14% DDD | 7% DDD |
V našem článku o grapefruitu také najdete srovnání nutričních hodnot, vitamínů a minerálů pomeranče a dalších citrusů.
Jak si vybrat dobrý pomeranč a jak ho skladovat?
Široká poptávka a distribuce pomerančů znamená, že jsou pomeranče pro většinu z nás dostupné po celý rok. Aby skutečně dosáhly svého vrcholu sladkosti, potřebují nižší teploty. Ideální je si tedy kupovat pomeranče v prosinci. V tu dobu budou nejlepší. V obchodě si vybírejte takové pomeranče, které jsou na svou velikost těžké a mají zářivou a pevnou pokožku. Nahnědlá, drsná místa na kůži jsou v pořádku, ale vyhněte se ovoci s vráskami, kašovitými skvrnami a důlky. Slupky by také neměly být scvrklé.
Na obrázku vidíte příklad toho, jak mohou špatné pomeranče vypadat.
Chcete-li prodloužit životnost čerstvých pomerančů, postupujte takto:
- Pomeranče nemyjte dříve, než je plánujete sníst, protože nadměrná vlhkost urychlí proces kažení.
- Vložte celé pomeranče do plastového sáčku tak, aby k nim proudil vzduch.
- Umístěte je do lednice do zásuvky na ovoce a zeleninu.
- Pomeranče v lednici vydrží čerstvé až jeden měsíc, zatímco pomeranče na pultu vydrží maximálně týden.
Nakrájené pomeranče skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Uchovávejte v lednici a ovoce spotřebujte nebo snězte do týdne.
Jak pomeranče zmrazit?
- Pomeranče buď oloupejte, nebo slupky důkladně omyjte.
- Poté je nakrájejte na měsíčky nebo plátky.
- Rozložte kousky v jedné vrstvě na pečící plech a ujistěte se, že se navzájem nedotýkají.
- Pomeranče zakryjte a zmrazte alespoň na čtyři hodiny nebo přes noc.
- Nyní zmrazené pomeranče přeneste do mrazicího sáčku označeného datem.
- Uchovávejte v mrazáku po dobu až jednoho roku.
Šťávu můžete také vymačkat do formiček na led. Šťáva vydrží v mrazáku měsíce a kdykoli tuto výtečnou kostku ledu můžete přidat do míchaných nápojů nebo jako chladivou přísadu do polévek.
Druhy pomeranče
Pomerančovníky se dělí do 3 skupin:
Obyčejné pomeranče
- Jaffa je odrůda pomerančů z Izraele, která se pěstuje na Středním východě a ve Středomoří. Jedná se o pomeranč oválného tvaru se silnou slupkou, která obklopuje sladkou a středně šťavnatou dužinu. Obsahuje pouze několik semen a je vysoce ceněn pro svou tuhou, ale snadno loupatelnou slupku, která plodu dodává dlouhou trvanlivost.
- Hamlin pomeranč je lahodně šťavnatý a díky nízkému obsahu kyselin je oblíbený jako svačinku nebo pro výrobu pomerančové šťávy. Je kulatý s hladkou slupkou a jeho barva je matně oranžová až tmavě žlutá. Zralé ovoce má velmi málo semen.
- Valencia je kulatý až lehce oválný pomeranč s tenkou, zlato-oranžovou slupkou a sladkou, extrémně šťavnatou dužinou. Lze ho použít do salátů, dezertů a omáček, k výrobě pomerančové šťávy či ho můžete konzumovat jen tak samotný.
Krvavé pomeranče
- Moro je krvavý pomeranč střední až velké velikosti s oranžovou kůrou s lehkým červeným ruměncem. Barva dužiny se pohybuje od oranžové s červeným nádechem přes kaštanovou, karmínovou až po sytý, téměř černý odstín v závislosti na klimatu, ve kterém roste. Dužina je měkká, šťavnatá a téměř bez semen. Moro má lehce nasládlou, květinovou vůni a sladkokyselou chuť s tóny třešní a malin.
- Ruby je středně velký, kulatý až mírně podlouhlý pomeranč s málo semeny. Má křehkou a šťavnatou dužinu, která je oranžová a za příznivých podmínek na ní najdete červené pruhy.
- Sanguinello je odrůda kulatého, vejčitého až mírně asymetrického tvaru. Středně silná, kožovitá, oranžová kůra je často načervenalá a na povrchu má mnoho malých olejových žlázek, které vytvářejí oblázkovou texturu. V závislosti na klimatu, ve kterém se ovoce pěstuje, se barva dužiny může pohybovat od oranžové s několika červenými skvrnami nebo pruhy až po tmavě vínové nebo hnědé odstíny. Dužina je šťavnatá, téměř bez semen a je rozdělena na 8 – 10 segmentů. Sanguinello mají sladkokyselou chuť s tóny třešní nebo malin.
- Tarocco má kulatý tvar s malým hrbolkem na konci stonku. Žlutooranžová kůra vykazuje pouze občasné světle růžové ruměnce. Kůra je hladká s výraznými olejovými žlázami, které vytvářejí na povrchu oblázkový vzhled. Dužina se může být oranžová se světlými ruměnci růžové až po sytější rubínově červenou. Měkká dužina je také téměř bez semen, šťavnatá a je rozdělena na 10-12 segmentů tenkými membránami. Krvavé pomeranče Tarocco jsou nejsladší ze všech odrůd krvavých pomerančů a mají jasnou a vyváženou chuť s pikantními tóny malin.
Pupečné (kubánské) pomeranče
Kubánské pomeranče mají silnou, jasně oranžovou slupku a sladkou, šťavnatou dužinu. Lze je použít při vaření, do salátů, dezertů a omáček, ale můžete je konzumovat i čerstvé jako svačinku. Neobsahují žádné pecky. Mezi pupečné pomeranče patří například:
- Robertson Navel
- Thompson Navel
- Washington Navel
Jak pomeranč využít v kuchyni?
Tipy, jak pomeranč zařadit do svého jídelníčku:
- Přidejte pár plátků pomeranče do salátu.
- Připravte si pomerančový dort.
- Doplňte pomeranče vlašskými nebo pekanovými ořechy, rozdrobeným sýrem a lehkou balsamikovou nebo citrusovou zálivkou.
- Přidejte ho do koláčů.
- Udělejte si domácí šťávu.
- Připravte si luxusní kachnu či kuře na pomerančích.
- Přidejte ho do polévek.
- Udělejte si čaj z pomerančové kůry.
- Připravte si vynikající pomerančovou marmeládu.
- Vhoďte pomeranče nakrájené na kolečka do horkého čaje, vody, kombuchy nebo piva.
- Konzumujte ho samotný čerstvý jako svačinku.
- Vyzkoušejte naše recepty na vánoční cukroví s pomeranči.
- Během grilování polijte žebra pomerančovou šťávou.
- Udělejte si z něj zmrzlinovou polevu bez přidaného cukru.
- Rozjasněte jím marinádu či dresink.
- Inspirujte se našimi recepty na smoothie z pomerančů.
- Připravte si z nich sorbet.
- Udělejte si výborné muffiny.
- Přidejte ho do palačinek.
Inspirujte se našimi 5 nejlepšími recepty z pomerančů. Máme pro vás návod, jak si připravit ten nejlepší džem, sirup i kachnu na pomerančích!
Jak si připravit pomerančovou šťávu?
- Pomeranče by před odšťavňováním měly mít minimálně pokojovou teplotu.
- Usnadníte tak vymačkávání ovoce a budete mít větší množství šťávy.
- Pokud pomeranče nemají alespoň pokojovou teplotu, ohřejte je vložením do mikrovlnné trouby.
- Slupku nejprve propíchněte vidličkou, dejte pozor, abyste nepropíchli celou slupku až k dužině.
- Vložte pomeranče do mikrovlnné trouby na 20 až 30 sekund.
- Pomeranče lze také zahřát tak, že je dáte do misky a zalijete vroucí vodou.
- Nechte je sedět v horké vodě po dobu 30 sekund.
- Dalším způsobem zahřívání pomerančů je umístit je do trouby předehřáté na 150 °C na 3 minuty a poté je před manipulací nechat vychladnout.
- Po ohřátí nechte pomeranče vychladnout, dokud se s nimi nebude snadno manipulovat, a poté je dlaní rozválejte na pevném povrchu.
- Rolujte, dokud neucítíte, jak dužina měkne.
- Po srolování pomeranče rozkrojte příčně napůl.
- Polovinu pomeranče položte na odšťavňovač, zatlačte a kroucením ovoce odstraňte šťávu.
- Šťávu lze získat i ručním vymačkáním pomeranče.
- Po dokončení vyjměte z odšťavňovače všechna semínka.
- V případě potřeby lze do pomerančové šťávy po odstranění semínek přidat část dužiny, která se nashromáždila na dně odšťavňovače.
- Pokud je nutné použít šťávu bez dužiny, sceďte šťávu, aby se oddělila dužina, která se mohla dostat do šťávy.
Recept na kandovanou pomerančovou kůru
- Nejprve pomeranče důkladně omyjte.
- Ořízněte kůru ze dvou pomerančů pomocí škrabky na zeleninu nebo malého nože.
- Nakrájejte ji na široké proužky, dávejte pozor, abyste se nezařezali do spodní vrstvy dřeně.
- Pokud je na proužcích kůry nějaká dřeň, opatrně dřeň odřízněte malým ostrým nožem.
- Proužky podélně rozřízněte, abyste vytvořili tenké proužky julienne.
- Pomerančové proužky vložte do malého hrnce a zalijte studenou vodou.
- Vařte na středním plameni, dokud se voda nerozvaří.
- Pokračujte ve vaření po dobu 6 minut.
- Odstraňte z ohně, sceďte proužky a poté je vraťte do hrnce.
- Přidejte 1/3 šálku vody a 1/3 šálku cukru.
- Směs přiveďte k varu.
- Pokračujte ve vaření na mírném ohni, dokud proužky nezprůhlední. V
- Voda a cukr by měly začít houstnout.
- Doba vaření bude přibližně 10 až 15 minut.
- Po dokončení vaření vyjměte proužky z hrnce a rozložte na list pečícího papíru.
- Proužky od sebe oddělte a nechte mírně vychladnout.
- Poté je obalujte v cukru, dokud nebudou dobře potažené.
- Před uložením do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku nechte kandované proužky úplně vychladnout.
- Uchovávejte při pokojové teplotě po dobu 2 až 3 dnů.
Pěstování pomeranče
Pomeranče, které známe, rostou na pomerančovnících čínských, což jsou stálezelené stromy dorůstájící do výšky 10 metrů.
Stromy snášejí širokou škálu půdních podmínek, od extrémně písčitých půd až po poměrně těžké jílovité hlíny; zvláště dobře rostou ve středních typech půd. Pomerančové sady jsou obecně vysazeny v relativně hluboké půdě, kde je dobrá drenáž.
Jsou velmi citlivé na nízké teploty a k tomu, aby plody dobře zrály, potřebují hodně světla a vody. Citlivé jsou také na vítr a slanost.