Někteří tvrdí, že plody godži jsou elixírem mládí.
Je to skutečně pravda?
A mají nějaké vedlejší účinky?
Poradíme vám také, jak je můžete využít v kuchyni a mnoho více.
Pokračujte ve čtení našeho článku a zjistíte o godži spoustu nových a zajímavých informací.
Goji, zářivá superpotravina plná antioxidantů
Godži (goji) jsou plody rostliny (keře) kustovnice, a to buď kustovnice cizí nebo kustovnice čínské z čeledi lilkovité. Godži jsou jasně oranžovo-červené bobule s vysokým obsahem antioxidantů, které lidé používají k léčbě mnoha běžných zdravotních problémů již tisíce let. Bývají označovány jako ,,superpotravina“ a mohou se konzumovat syrové, vařené nebo sušené. Jsou také zdravým doplňkem různých doplňků a směsí šťáv. Oblíbené jsou nejen pro přidání barvy pokrmu, ale také díky své lahodné, sladké, mírně nakyslé a plné chuti. Naprostá většina goji pochází z Číny.
Zdravotní benefity konzumace goji
Godži má spoustu zdravotních benefitů jako například:
- Jsou skvělým zdrojem živin, včetně vitamínů a minerálů.
- Snižují zánět v těle a chrání ped chronickými stavy, jako je rakovina, srdeční choroby a cukrovka.
- Podporují imunitní funkci.
- Zlepšují zdraví očí a chrání před různými poruchami zraku.
Nežádoucí účinky konzumace goji
- Ve vzácných případech může goji vyvolat alerickou reakci.
- Může interagovat s určitými léky, včetně léků na ředění krve a léků na cukrovku nebo vysoký krevní tlak.
- Měli byste být s jejich konzumací opatrní v případě těhotenství, protože obsahují betain, sloučeninu, která může poškodit zdraví plodu.
Nutriční hodnoty godži
V následující tabulce se podívejte na nutriční hodnoty, vitamíny a minerály, které 100 gramů sušených godži obsahuje.
Nutriční hodnoty | Sušené goji (100 g) | % doporučované denní dávky |
Energie | 349 kcal | – |
Tuky | 0.4 g | 1 % |
Sacharidy | 77 g | 28 % |
Vláknina | 13 g | 46 % |
Bílkoviny | 14 g | 28 % |
Vitamín C | 48.4 mg | 54 % |
Vápník | 190.00 mg | 15 % |
Železo | 6.80 mg | 38 % |
Sodík | 298.00 mg | 13 % |
Kde goji koupit a jak je skladovat?
U nás goji seženete především sušené a lze je najít v každém větším obchodě s potravinami. Jsou také snadno dostupné online. Koupit si je můžete také v podobě prášku, šťáv či různých doplňků ve formě kapslí.
Sušené plody goji skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě. Vyvarujte se jejich vystavení jakémukoli typu vlhkosti, která způsobuje, že se goji lepí a shlukují. Při správném skladování zůstávají sušené goji čerstvé minimálně rok. Někteří výrobci přidávají oxid siřičitý a další konzervační látky, které mohou prodloužit jejich trvanlivost. Čerstvé goji by se měly konzumovat krátce po sklizni, zmrazené můžete skladovat až šest měsíců.
Jak godži využít v kuchyni?
Nejčastěji se setkáte se sušenými goji, které se skvěle hodí do smoothies či jiných nápojů. Pokud nemáte výkonný mixér, nejprve bobule rehydratujte v troše vody nebo jablečné šťávy, aby změkly, než je rozmixujete. Můžete si také koupit goji ve formě prášku, který lze zamíchat přímo do šťáv, bylinných čajů nebo klidně jen do vody. Lépe se také používá do omáček, salátových dresinků a smoothies než sušené goji.
Sušené goji pak můžete použít do různých moučníků, od cupcaků přes sušenky po domácí energetické tyčinky. Hodí se také na granoly a do snídaňových mís. Dodávají skvělou chuť salátům, salsám i polévkám. Můžete je zařadit do sladkých i slaných receptů. Ideální je používat je stejně jako rozinky.
Čerstvé, nemyté goji uchovávejte v lednici stejně jako ostatní bobulovité ovoce. Před konzumací je důkladně omyjte studenou vodou. Vzhledem k tomu, že goji jsou poměrně malé, použijte k jejich umytí cedník s malými otvory nebo dokonce síto. Uchovávejte malou várku v lednici, kterou si můžete vzít jako zdravou svačinku nebo na doplnění ranních cereálií.
Tipy, jak goji zařadit do vašeho jídelníčku
- Přidejte je do smoothies, ovesných vloček či do jogurtu.
- Smíchejte je s oblíbenými ořechy a dle libosti přidejte kousky čokolády nebo trochu arašídového másla.
- Posypte jimi svůj avokádový toast.
- Smíchejte syrové vlašské ořechy, pekanové ořechy, dýňová semínka, neslazený sušený kokos, sušené plody goji, čokoládové lupínky, ovesné vločky a chia semínka a poté vše upečte do zlatavé granoly.
- Konzumujte je samotné jako svačinku.
- Přidejte je do salátu. Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na zdravé a svěží zeleninové saláty!
- Připravte si z nich skvělou sladkou omáčku.
- Přidejte je do muffinů či různých koláčů stejně jako rozinky.
- Zamíchejte lžíci namočených sušených goji do rajčatové omáčky.
- Přidejte je do kořeněných rýžových či obilných pilafů.
- Udělejte si svou domácí zmrzlinu a goji přidejte do ní.
- Přidejte je do salsy.
- Připravte si snídani z goji, dalšího sezónního ovoce dle výběru, neslazeného sójového mléka a chia semínek, vše doplňte granolou, semínky, ořechy, kokosem a dalším ovocem.
- Přidejte je do polévek. Inspirovat se můžete našimi recepty na polévky s kuřecím masem 10x jinak!
- Jejich hořkost využijte při přípravě marmelád a džemů.
Recept na domácí energetické tyčinky
- Hrst goji rozmixujte v kuchyňském robotu se šálkem vlašských ořechů, ½ šálku mandlí a 5-6 datlemi.
- Ze směsi udělejte kuličky nebo vytvořte tyčinky.
Recept na šťávu z goji
Připravte si tuto zdravou šťávu ze sušených goji, ochucenou pomerančem, kterou si užijí děti i dospělí.
A co na to budete potřebovat?
- 4 šálky vody
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 1 šálek sušených goji
- 1 šálek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (asi 1-2 čerstvé pomeranče, jakákoli odrůda)
- 2x 2,5 cm kus pomerančové kůry
Jak na to?
- Uvařte si jeden šálek vody.
- Zatímco se voda vaří, pomocí škrabky na citrusy si z pomeranče oškrábejte 2 velké proužky kůry.
- Kůru dejte stranou a dejte pomeranč do lednice.
- Vroucí vodu nalijte do 4litrové uzavíratelné nádoby spolu s krystalovým cukrem.
- Míchejte, dokud se všechen cukr úplně nerozpustí.
- Přidejte zbývající vodu.
- Míchejte do vychladnutí.
- Přidejte goji a kůru do mísy a nádobu uzavřete.
- Uchovávejte v lednici přes noc, až 12 hodin.
- Odšťavněte si oloupané pomeranče a šťávu dejte stranou.
- Nalijte studenou směs goji a tekutiny do vysoce výkonného mixéru.
- Mixujte na vyšší stupeň do hladka.
- Připravte si džbán, který zakryjte sáčkem na výrobu rostlinného mléka.
- Rozmixovanou směs nalijte do džbánu a vymačkejte dužinu, abyste získali co nejvíce tekutiny.
- Přidejte do džbánu čerstvou pomerančovou šťávu a míchejte, aby se vše spojilo.
- Uchovávejte čerstvou šťávu v lednici v uzavřené nádobě po dobu až tří dnů.
Pěstování kustovnice čínské
Pokud chcete mít na zahrádce kustovnici, která vám bude plodit vaše vlastní goji, jedná se o pomalý proces, ale jakmile rostlinu zasadíte, je pak vysoce produktivní. Nějaké ovoce se vám podaří sklidit již ve druhém roce růstu, ale od třetího roku bude sklizeň hojnější.
- Doba výsadby je v období března až května nebo pak na podzim od září do listopadu.
- Jelikož keř brzy dorůstá do výšky až 3 metrů, je dobré ho zasadit někam, kde nebude utiskovat jiné rostliny.
- Kustovnice je samoprašná, takže vám bude plodit i jediná rostlina.
- Preferuje poměrně neúrodnou, mírně zásaditou půdu s pH v rozmezí 6,8 až 8,1.
- Vyhněte se půdám na bázi rašeliny.
- Kustovnici čínskou pravidelně hnojte – na podzim chlévským hnojem a během dubna přídavkem močoviny.
- Je dobré ji také pravidelně zastřihávat.