Monohydrogenfosforečnan draselný je označení pro draselnou hydrogensolí kyseliny fosforečné.
V potravinářském průmyslu s s ním setkámě zejména jako s emulgátorem.
Komerčně se vyrábí přidáváním hydroxidu draselného do kyseliny fosforečné.
Má formu bílého krystalického prášku.
Molekulární vzorec E340(ii) je K2HPO4.
Hlavní důležité body o E340(ii) – monohydrogenfosforečnanu draselném:
Je to emulgátor, regulátor kyselosti a stabilizátor.
Není to přírodní látka.
Je vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.
Kde se monohydrogenfosforečnan draselný používá?
Monohydrogenfosforečnan draselný je součástí mnoha různých potravin, zejména instantních směsí, prášků, kaší a náhražek mléka. Kromě toho se s ním setkáme také v kypřícím prášku do pečiva.
- Dr.Oetker Krémová náplň vanilková, Šlehačka v prášku
- Alpro Rýžový nápoj
- Emco Čokoláda originální, instantní nápoj
- Domita Babiččin knedlík
- Kypřící prášek bio nebio
Časté je též používání monohydrogenfosforečnanu draselného jako hnojiva.
Je E340(ii) zdravé?
Používání monodrogenfosforečnanu draselného je v potravinářském průmyslu považováno za bezpečné, je schválen Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Doporučený denní limit by podle směrnice z roku 2019 neměl překročit hranici 40 mg na 1 kg tělesné hmotnosti.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání monohydrogenfosforečnanu draselného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i dalších zemích světa.