Guma Euchema, označovaná též jako karagenan s obsahem celulózy, je přírodní polysacharid s multifunkčním využitím v řadě potravinářských výrobků.
Získává se z některých druhů červených mořských řas, zejména Eucheuma spinosus nebo Eucheuma cottonii.
Svými vlastnostmi se podobá karagenanu, ale má mnohem vyšší obsah nerozpustné rostlinné celulózy.
Hlavní důležité body o E407a – gumě Euchema
Je to stabilizátor, zahušťovadlo a želírující látka.
Jde o přírodní látku.
Je vhodné pro děti.
Je to potenciální alergen.
Použití v ČR je povolené.
Kde se guma Euchema používá?
Vzhledem ke svým želírujícím a zahušťovacím vlastnostem se guma Euchema přidává do rozmanitých masových výrobků, zejména uzenin.
Najdeme ji ale i v mléčných výrobcích či cukrovinkách.
- Beskydské uzeniny Chodura Medová šunka výběrová, Bohemia šunka
- Kostelecké uzeniny Poctivá šunka od kosti
- Vocílka Vepřová šunka výběrová, Kladenská pečeně
- Hamé Pražská šunka, Pomazánka s rajčaty a oreganem
- Pikok Výběrová vepřová šunka, Moravské uzené maso, Uzená kýta
- Vodňanská drůbež Kuřecí stehna uzená
- Nestlé Nesquik kakaová a vanilková zmrzlina
- Gervais original Sýr s česnekem a bylinkami
Je E407a zdravé?
Použití gumy Euchema v potravinářském průmyslu je obecně považováno za bezpečné, s konzumací nejsou spojovány nežádoucí účinky. Tato potravinářská přídatná látka je schválena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Při nadměrné konzumaci může způsobit gastrointestinální problémy, výjimečně též alergickou reakci.
Použití v EU vs. USA vs. svět
Používání gumy Euchema potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii i a dalších zemích světa.