Denní spotřeba kalorií – důležitý moderní a všemi neustále opakovaný pojem.
Co to ale je? Je to nějaký strašák? Je to něco, kvůli čemu nemohu zhubnout? Je to něco, co je v jídle? Jsou zdravé? A tak dále a tak dále.
Nejdůležitější otázkou však je: Kolik jich denně můžu přijmout?
Abychom se na to mohli podívat trochu blíže, nejdříve si společně vysvětlíme, co to kalorie jsou.
Kalorie obecně
Kalorie pod značkou kcal je jednotka energie, dnes již většinou nahrazená joulem, který je jednotkou mezinárodní soustavy jednotek. Kalorie patří mezi tzv. zakázané jednotky. V praxi se objevuje hlavně při vyjadřování energetické hodnoty potravin (kde se ovšem obvykle používá její násobek kilokalorie).
Denní spotřeba kalorií
Nejdůležitější je si uvědomit, že denní spotřeba kalorií je u každého jiná. Další důležitý faktor je i to, že tělo každého z nás reaguje různě.
Jiný denní příjem kalorií má dospělý muž, dítě, vrcholový sportovec nebo kulturista. Rozhodující je také období, kdy chceme kalorie počítat. Pokud jsme v obyčejném normálním módu, hubneme, nebo chceme nabrat (váhu nebo svaly), denní příjem a spotřeba kalorií se mění.
Jak na udržení váhy
Pokud jsme spokojeni s tím, jak vypadáme a cítíme se ve svém těle dobře, možná se strachujeme o to, abychom nepřibrali, nebo nezhubli.
K tomu, abychom si udrželi pořád stejnou váhu a pokud možno i stále stejné tělo, je zapotřebí vyvážit denní příjem a spotřebu kalorií.
Na internetu existuje celá řada šikovných kalorických kalkulaček, které nám pomohou určit a vypočítat denní příjem kalorií v závislosti na našem energetickém výdeji.
Objevte podobné tipy
Nekonečné hubnutí
Většinovým problémem světa je potřeba zhubnout, nejčastěji na léto, nebo na dovolenou. Zkušený výživový poradce Vám řekne, že není nic lehčího, než si snížit denní příjem kalorií. No, na jednu stranu má v tomto pravdu.
Pokud tedy chceme zhubnout, skutečně si musíme nějakým způsobem snížit denní příjem kalorií, nebo zvýšit jejich výdej.
Je tedy možné stále stejné jíst, ale přidat více pohybu, nebo mít stejně pohybu jako předtím, ale omezit nějakou tu dobrotu.
Přibírání
Nejčastěji přibírání svalů je důležití hlavně pro některé vrcholové sportovce, kulturisty nebo filmové hvězdy.
Je přeci jen ale rozdíl, pokud jsme hodně hubení a chceme jednoduše jen trochu přibrat, nebo pokud chceme nabírat svalovou hmotu. V obou případech bychom měli volit kvalitní stravu bohatou na kvalitní výživové hodnoty, ovšem v případě nabírání svalů bude naše strava složená převážně z bílkovin.
V případě přibírání to tedy funguje opačně než u hubnutí. Množství kalorií přijatých každý musí být vyšší, než je jejich výdej.
Kalorie v jídle
Výše jsme si pověděli něco o tom, co jsou kalorie a zda jich máme přijímat více, či méně.
V jakých potravinách ale jsou a kolik jich tam je?
Na následujících řádcích si ukážeme, kolik kalorií mají různé potraviny na 100 g syrové váhy.
Kuřecí maso | 80 kcal (330 KJ) |
Hovězí maso | 160 kcal (670 KJ) |
Losos | 160 kcal (670 KJ) |
Drůbeží párky | 175 kcal (735 KJ) |
Šunkový salám | 185 kcal (785 KJ) |
Vejce | 78 kcal (330 KJ) |
Žloutek | 63 kcal (267 KJ) |
Bílek | 15 kcal (63 KJ) |
Plnotučné mléko | 60 kcal (251 KJ) |
Polotučné mléko | 50 kcal (209 KJ) |
Bezvaječné těstoviny | 362 kcal (1516 KJ) |
Anglická slanina | 556 (2326 KJ) |
Banán | 59 kcal (247 KJ) |
Pozor na sladkosti a prázdné kalorie
Sladkosti obsahují povětšinou dvě hlavní složky, a to:
- rychlý většinou bílý cukr, aby se po jejich snězení co nejrychleji zvýšila hladina krevního cukru, a pocitově jsme tak byli nabití energií (což ale vydrží jen pár minut a poté se dostaví stav podobný delíriu)
- tuk, který má potravinu zvláčnit, zlepšit její chuťové vlastnosti a prodloužit její trvanlivost; jednat se bohužel může i o trans mastné kyseliny, ty nejhorší druhy tuků, které jsou na seznamu nejškodlivějších potravin pro naše zdraví.
Sladkostem tak dominuje obrovská hmota nabitá rychlou energií bez živin potřebných pro zdravý vývoj buněk uvnitř našeho organizmu. Proto se těmto vysoce nekvalitním potravinám říká, že obsahují „prázdné kalorie“ – je to jenom energie, ale nic dalšího.