Hydrogenuhličitan sodný s označením E500(ii) patří do rodiny uhličitanů sodných. Využívá se proto podobně jako ostatní látky v této oblasti.
Jeho použití je nicméně velmi široké a přesahuje potravinářský průmysl. S hydrouhličitanem sodným se setkáte také ve zdravotnictví. Používá se do léků na pálení žáhy, protože dokáže snížit kyselost a upravit pH svého prostředí.
V potravinářství se také používá jako regulátor kyselosti při výrobě potravin všeho druhu.
Hlavní důležité body o E500(ii) – hydrogenuhličitan sodný:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.
Výroba E500(ii)
Hydrogenuhličitan sodný se získává chemickou reakcí z chloridu sodného a amoniaku. Tato metoda se nazývá Solvayův proces.
Na co se používá hydrogenuhličitan sodný?
Hydrogenuhličitan sodný je základní součástí jedlé sody a kypřícího prášku.
Kromě toho se ale používá také v dalších produktech. Patří mezi ně karamelová poleva, instantní palačinky, sušenky Ritz, KitKat, zmrzlina Häagen-Dass, tortilly, koláče, dorty, sušenky všeho druhu nebo sladké tyčinky pro děti.
Je E500(ii) zdravý?
Obecně je látka považovaná za bezpečnou do potravin. Při velkém množství může představovat zdravotní riziko, ale v takovém množství se v potravinách nikdy neobjevuje.
Použití EU vs. USA vs. svět
V celé Evropské unii (včetně České republiky) se hydrogenuhličitan sodný přidává do všech potravin bez výjimky. Zákon neupravuje ani použití v dětské výživě, takže se jedná o skutečně bezpečnou látku.
Ve Spojených státech je používání látky povolené.
V Austrálii a na Novém Zélandu je použití E500(ii) v potravinářství zakázané.