Křehké a křupavé čínské zelí pak choi. Recepty na tuto pochoutku najdete u nás!
Nebojte se experimentů a přidejte tuto surovinu do vašeho gurmánského repertoáru!
Díky nám si ho oblíbí celá rodina! Jak malí, tak velcí strávníci.
Zkusíte ho?
Naše recepty
Co je pak choi a jak ho používat?
Pak choi je zelenina, která se v Číně pěstuje tisíce let.
Kromě širokého využití v čínské kuchyni je tato zelenina velmi oblíbená i v jiných částech Asie.
Tato zelenina se také někdy nazývá „čínské zelí“, což je odkaz na skutečnost, že je zařazena do rodu Brassica, do kterého zelí patří. Brassicas jsou také členy rodiny hořčice a díky tomu mají výraznou pálivou, poněkud kořenitou chuť.
Klasický pak choi má bílé, křupavé stonky a tmavě zelené listy, obojí je jedlé. V Číně platí, že čím menší je zelenina, tím příznivěji se na ni pohlíží, protože menší rostliny bývají křehčí. Velké pak choi bývají dřevité a bez chuti.
Křehký mladý pak choi stačí vařit jen velmi krátce a listy se vaří ještě kratší dobu než stonky. Většina kuchařů odděluje listy a stonky a hází listy do hrnce na poslední chvíli, aby před podáváním jen lehce zavadly. Stonky můžeme vařit o něco déle než listy, ačkoli mnoho lidí dává přednost krátké době vaření, aby stonky zůstaly křupavé a jemné.
Mnoho kuchařů tuto zeleninu rádo používá do smažených hranolků a lze ji použít také do polévek, kari, jarních závitků a řady dalších jídel.
Jeho chuť je velmi jemná, s nádechem štiplavého ocásku a tato zelenina je také velmi zdravá. Má vysoký obsah vápníku, stejně jako ostatní Brassica, a má také vysoké hladiny vitamínů A a C.