Upřímně, jako dítě jsem milovala haši ze školní jídelny.
Proto si myslím, že by byla škoda, abychom recepty na ní opomíjely.
Protože z kvalitních surovin, může být opravdu dobrá.
Proto se do ní pusťte s námi!
Jak vznikla haše jako pokrm?
Haše je směs potravin nakrájených na malé kousky. Termín pochází z francouzského hacher, což znamená „sekat“. Více se o haši dozvíte v tomto článku na našem webu.
Pojem haše se pravděpodobně datuje do nejstarších dob, kdy kuchaři nakrájeli na kostičky všechny ingredience, které měli po ruce a házeli je do pánve, aby připravili teplé jídlo.
První recept na haši se objevil v Anglii ve 14. století. Termín „haše“ byl dán pokrmům, kde zbytky masa byly jednoduše nakrájeny.
Recept na „vynikající haši“ z 18. století přidává do receptu kajenský pepř, bylinky, cibuli, koření (muškátový oříšek), poté se zředí vývarem nebo omáčkou a přidá houbovou kaši a dusí se v ní studené nakrájené hovězí maso.
Recepty na haši se nacházejí po celém světě a všude v nich najdete něco extra. Je tu vše od nakládané řepy v Dánsku přes worcestrovou omáčku v Anglii až po rajčatovou omáčku a spoustu česneku v Portugalsku a Brazílii.
Chcete-li vyrobit masovou haši, nakrájené maso se obvykle smíchá s nakrájenou cibulí, nakrájenými bramborami a kořením.
A nejčastěji se podává se smaženými nebo sázenými vejci a toastem.
Může se podávat na snídani, ale lze ji také podávat k obědu nebo večeři se salátem. Ozvláštněte, když do receptu přidáte některé z těchto vylepšení, jako je křupavá a nakrájená slanina, strouhaný nebo krájený sýr, čerstvé bylinky (pažitka, petržel), česnek a něco k zakousnutí jako jsou opečené tortilly, chipsy, zelený hrášek, chilli papričky, kečup sriracha, zakysaná smetaná. Haše se také dobře hodí k omáčkám jako je sýrová omáčka z čedaru, béarnaise, holandská, rajčatová. Šmrnc jí můžete přidat i dalším kořením a ingrediencemi, jako je čínská směs pěti koření, kari, červeného chilli, jarní cibulku, vejce natvrdo až po cherry rajčata a cuketu.
Nemusíte se ani striktně držet hovězího nebo vepřového masa, lze ji také připravit z kachny nebo jiné drůbeže, ryb a korýšů, z jehněčího masa, steaku, nebo zvěřiny.