Snídaně je jedním z nejdůležitějších jídel dne. Měla by obsahovat důležité živiny, nastartovat tělo a nabít ho energií pro zvládnutí celého dne a měli bychom si ji vychutnat. Každý ale nemá ve všední ráno hodinu času, aby si připravil vyváženou teplou snídani jako jsou vejce, omeleta nebo ovesné lívance. Proto jsme vybrali tři tipy na snídaně, které jsou zdravé, chutné, a navíc praktické na přípravu – můžete si je totiž připravit večer předem.
Večerní ovesná kaše
Ovesné vločky se zaslouženě řadí mezi superpotraviny. Jsou skvělou zásobárnou vitamínů, bílkovin a vlákniny, blahodárně působí na trávení a celkově posilují organismus a jeho obranyschopnost. Navíc mají tu vlastnost, že navozují pocit sytosti na dlouhou dobu, jsou tedy ideální právě na snídani, kdy potřebujeme energii na celé dopoledne. Pokud chcete využít benefity, které vločky nabízí, na maximum, vyhněte se instantním ovesným kaším, které obsahují zbytečně moc umělých přísad, dochucovadel, a hlavně často velmi mnoho zbytečného cukru. Raději si domů kupte zásobu bio vloček, ze kterých si můžete připravit večer skvělou kaši. Ráno ji jen ohřejete nebo v krabičce odnesete do práce. Jak na to?
Ingredience:
- 3 vrchovaté lžíce ovesných vloček
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
- hrst sekaných ořechů dle chuti
- sezónní ovoce
- špetka skořice
- lžička chia semínek
Postup:
Ovesné vločky a chia semínka večer smícháme a zalijeme vodou nebo rostlinným mlékem tak, aby byly ponořené. Směs uložíme na noc do lednice. Ráno jen dochutíme zbylými surovinami podle chuti a můžeme konzumovat. Kdo má rád teplou kaši, stačí ohřát v mikrovlnce nebo v rendlíku. Pokud si chceme ranní postup ještě zjednodušit, můžeme si připravit do zásoby i ochucovací směs na vločky ze sekaných ořechů, sušeného ovoce a skořice nebo třeba kokosu a hořké čokolády. Uchováváme v chladu v uzavřené nádobě a ráno vždy jen lžíci přisypeme do přes noc nasáklých ovesných vloček.
Slané muffiny se špenátem
Pokud máte rádi slané snídaně, ale nechcete se odbývat chlebem se sýrem, připravte si vynikající slané muffiny. Výhodou je, že si jich můžete připravit zásobu do mrazáku a pak je jen dle potřeby rozmrazovat – stačí večer vyndat z mrazáku požadovaný počet a nechat v lednici pozvolna do rána rozmrazit.
Ingredience:
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 ml mléka nebo rostlinného mléka
- 2 vejce
- 100 ml olivového oleje
- lžička a půl kypřícího prášku
- půl lžičky soli
- pepř dle chuti
- 2 hrsti nasekaných špenátových listů
- 100 g sýru typu balkán nebo feta
- nasekaná slanina na kostičky (dle chuti)
Postup:
V mléku rozšlehejte vejce a přidejte olej. Postupně přimíchejte všechny ostatní ingredience a naplňte formičky na muffiny do ⅔ objemu. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut.
Domácí müsli tyčinky
Pokud víte, že budete muset chtě nechtě snídat trochu v poklusu a potřebujete snídani, kterou můžete vzít všude s sebou, domácí müsli tyčinky jsou ideální volba. Na rozdíl od kupovaných tyčinek budete mít pod kontrolou všechny ingredience a navíc si můžete ladit chuť přesně podle vašich preferencí. Recept je možné přizpůsobit i potravinovým intolerancím, stačí použít vždy jen to, co konzument smí.
Ingredience:
- 200 g jemně mletých vloček (ovesné, špaldové, ječné)
- 4 lžíce javorového sirupu
- 100 g másla nebo rostlinného tuku
- 100 g sekaných ořechů podle chuti
- 100 g sušeného ovoce podle chuti
- hrst semínek podle chuti (slunečnicová, chia, sezamová)
Postup:
Rozpustíme máslo s javorovým sirupem tak, aby vznikla hladká tekutina. V robotu společně rozsekejte vločky, ořechy a semínka, pokud chcete. Máte-li rádi v tyčinkách větší kousky, můžete nechat ořechy a sušené ovoce v celku. Suchou směs zalijte rozpuštěným máslem se sirupem a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Směs uhlaďte a upěchujte. Pečte na 170 °C pozvolna asi 25 minut, dokud nezačne zlátnout. Ihned po upečení ostrým nožem nařežte na tyčinky a nechte vychladnout. Tyčinky skladujte v nádobě bez přístupu vzduchu, aby vám nezvlhly.
Tip: V dm drogeriích nebo dm online shopu seženete rozličné suroviny na zdravé snídaně i v bio kvalitě.