V mnoha receptech, starších i novějších, se občas objevuje pojem bešamel.
Jedná se o základní bílou omáčku připravenou z velmi světlé jíšky.
My jsme si pro vás dnes připravili 5 nejoblíbenějších receptů s bešamelem včetně tipů, jak si ho správně připravit.
Užijte si to!
Naše recepty
5 chyb, kterým se při přípravě bešamelu vyvarovat
- Použití nesprávného poměru.
Základní poměr pro klasický bešamel je 55 g tuku (máslo, ghí, kokosový olej) na 85 g hladké mouky na jíšku. Tento poměr jíšky zahustí až litr mléka, ale pro hustší omáčku můžete použít méně mléka. - Jíšku nevaříte správně dlouho.
Na bešamel potřebujeme bílou jíšku, která se vaří tak dlouho, aby nechutnala jako syrová mouka. Vařte jíšku, dokud nebude suchá a nebudou z ní cítit oříšky, alespoň pět minut. Zhruba v té době můžeme ochutnat. Neměli bychom cítit žádnou příchuť ,,obiloviny“ nebo bílé mouky. - Použití studeného mléka.
Na bešamel sice můžeme použít studené mléko, ale udělá to větší nepořádek a bude se vařit déle. Studené mléko a horká jíška se rovná většímu prskání, než když smažíte kuře. Proto ohřejte mléko po dobu jedné až dvou minut v mikrovlnné troubě. - Přidání veškerého mléka najednou.
Přidejte asi čtvrtinu teplého mléka a intenzivně šlehejte, aby se jíška uvolnila, než pomalu přidáte zbývající mléko. - Nevaříte dostatečně dlouho.
Správně zahuštěná jíška by měla „potáhnout zadní stranu lžíce“.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentáře!