Představujeme vám recepty na svíčkovou z králíka!
Pochutnejte si na lahodném bílém mase, které se vám rozplyne na jazyku.
Chcete o svíčkové vědět více? Podívejte se na konec článku.
Jaké je historie svíčkové omáčky?
Poprvé se o svíčkové začíná hovořit ve středověku a to dokonce v Českých zemích. Povinností řezníků bylo jednou za rok pohostit své podřízené dělníky. Hostina vždy probíhala v létě, když už bylo šero a hostina probíhala při svíčkách. Proto se jí začalo říkat svíčková.
Klasické recepty, tak jak je známe dnes se objevují v roce 1826, kdy je zmiňována slanou kuchařka Magdalenou Dobromilou Rettigovou.
Jaké maso je ideální na svíčkovou?
Nejlepším masem na svíčkovou je kvalitní hovězí maso. Ale jak se říká sto lidí sto chutí, a proto vám někdo může tvrdit, že nejlepší svíčková je z králka, někdo, že z vepřového. Záleží komu, jak chutná a jak je kdo zvyklí si tuto omáčku připravovat.
Proč se nehodí pravá svíčková?
Podle většiny kuchařů je to škoda kvalitního masa, které se dá upravit zcela jinak a mnohem chutněji. Z pravé svíčkové jsou nejlepší steaky nebo bifteky.