Máte chuť na pořádný zákusek?
Naše recepty na koblihy jsou vydatné a kromě toho, že jej můžete využít jako dezert, naleznou využití i v roli hlavního jídla.
Udělejte si hody a inspirujte se našimi recepty.
Naše recepty
Jak na přípravu těchto domácích koblížků? Mrkněte se na video:
Nadýchané koblihy pečené v troubě
Domácí koblížky lze samozřejmě zhotovit ve zdravější variantě. Nechte tentokrát olej stranou a vychutnejte si pečené!
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- 50 g droždí
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 4 žloutky
- 1 vejce
- 250 ml mléka
K dokončení a naplnění:
- vejce
- moučkový cukr
- džem nebo čokoládový krém
POSTUP
- Jako první si nachytáme kvásek.
- Do 100 ml vlažného mléka si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme 15 minut kynout.
- Poté si dáme do mísy mouku, přidáme žloutky, vejce, zbytek mléka, zbytek cukru, rozpuštěné máslo a nakonec hotový kvásek.
- Vše důkladně vypracujeme.
- Necháme na teplém místě kynout jednu hodinu.
- Poté si z těsta vyválíme placku, ze které pomocí hrnku vykrajujeme kolečka.
- Do středu dáme marmeládu nebo čokoládový krém a zavineme.
- Na pomoučném vále ještě necháme koblížky přikryté pod utěrkou kynout dalších 30 minut.
- Pak je pečeme v troubě nahřáté na 180 °C asi 15 minut.
- Nakonec je posypeme cukrem.
Smažené koblihy z majolky
Tyto koblihy jsou díky majolky ještě jemnější. Jsou sice tučnější než obvykle, ale jednou za čas neuškodí.
INGREDIENCE
- 125 g hladké mouky
- 125 g polohrubé mouky
- 50 g majonézy
- ½ kostky droždí
- 50 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky rumu
- olej na smažení
- cukr moučka na posypání
- marmeláda na naplnění
POSTUP
- Do mléka si rozdobíme kvásek, přidáme lžičku cukru a necháme 10 minut kynout.
- Do mísy si vsypeme mouky, přidáme k nim majonézu, žloutky, zbytek cukru, rum a vykynutý kvásek.
- Vypracujeme těsto a necháme kynout asi tři čtvrtě hodiny.
- Pak těsto vyválíme, vykrojíme kolečka a necháme ještě 20 minut kynout.
- Smažíme v dostatečném množství rozpáleného tuku.
- Nakonec plničkou naplníme marmeládou.
- Posypeme cukrem a podáváme.
Nekynuté koblihy z jogurtu
Nefandíte příliš kynutému těstu? Ochutnejte rychlé domácí koblihy bez kynutí.
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- 4 vejce
- špetka soli
- 4 lžíce cukru
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 hrnky jogurtu
- 1 balíček vanilkového cukru
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
POSTUP
- Vejce si vyšleháme s cukrem do bílé pěny.
- Přidáme jogurt a a zamícháme.
- V druhé míse si smícháme mouku, jedlou sodu a sůl.
- Sypkou směs přidáme k tekutým ingrediencím a opět zamícháme.
- Z těsta tvarujeme kuličky (nemusí být úplně symetrické) a vkládáme do rozpáleného oleje.
- Smažíme dozlatova asi 4 minuty.
- Nakonec obalíme v cukru.
Jak na smažení koblih
Tuku musí být dostatečné množství, aby smažené tvary mohly volně plavat a byly do poloviny ponořeny do tuku. To je tajemství bílého proužku u koblih.
Vkládáme je do horkého tuku, ale teplotu ovládáme tak, aby se vše dobře prosmažilo.
Nejdříve smažíme přikryté, tím se moučníky nafouknou, po obrácení odkryjeme a dosmažíme.
Obracíme jen lopatkou, nikdy do žádného kousku nepícháme, protože by těsto kleslo.
Usmažené koblihy obalujeme:
- v cukru
- v cukru se skořicí
- kakau
- strouhaném kokosu
Nejoblíbenější náplně do koblížků
Koblihy plníme:
- hustší marmeládou
- zahuštěným džemem
- zahuštěným tvarohem
- hustým uvařeným pudinkem
- náplní z Nutelly
- čokoládovou pomazánkou
Marmeláda se nejčastěji používá:
- meruňková
- jahodová
- višňová
Hodí se ale i méně častá:
- citronová
- pomerančová
- šípková
Hustota náplně je důležitá proto, aby náplň během smažení nevytékala a nepřipalovala se. Větší a nepřiměřené množství náplně může způsobit to, že moučníky budou příliš těžké a při smažení se dostatečně nenafouknou a tím jim bude chybět kyprost.
Milujete sladké? Vyzkoušejte určitě i naše recepty na smažené moučníky.
Tip na závěr:
Máte-li strach, že těsto nenabyde, přidejte do něj trochu rumu, který těsto při kynutí nadlehčí a při smažení omezuje množství tuku, které moučníky vsakují.
Pokud máte zájem o více koblížků, nejen smažených, určitě vyzkoušejte recepty na masopustní koblihy.
Usmažili jste koblížky jedna báseň? Podělte se o úspěchy s přáteli na facebooku – je to snadné, pod článkem je modré facebookové tlačítko!