Chcete připravit něco lahodného, ale nemáte zrovna dostatek času na dlouhé vystávání u plotny?
Pak se inspirujte našimi 7 recepty na omáčky na těstoviny, které jsou jednoduché, ale přitom naprosto luxusní.
Ochutnejte tradiční rajčatovou omáčku, ale také třeba houbovou či česnekovou.
Která se stane vaším favoritem?
Naše recepty
Těstoviny připravujeme nejen s omáčkami, ale výborně chutnají také zapékané těstoviny, které omáčkou v pekáčku polejeme a krátce zapečeme.
10 zlatých pravidel, jak připravit těstoviny jako pravý Ital
- Do vody nikdy nepřidávejte olej.
Olej se oddělí a plave na povrchu vody a nezabrání tomu, aby se těstoviny slepily. Jediný způsob, jak zabránit slepování kousků těstovin, je použít hodně vody. Na každých 100 gramů suchých těstovin budete potřebovat jeden litr vody. - Přiveďte vodu k varu.
Pokud chcete těstoviny al dente, pak je vaření vody nezbytné, protože těstoviny musí být v kontaktu s vodou co nejméně. Dalším důležitým aspektem je, že vroucí voda želatinuje škroby obsažené v těstovinách, čímž se stanou stravitelnými. - Sůl přidávejte až ve chvíli, kdy se voda vaří.
Přidáte-li sůl do studené vody, zpozdí se doba, za jakou voda dosáhne bodu varu. - Při vaření udržujte vysokou teplotu.
Uvaříte těstoviny rychleji a je to jediný způsob, jak dosáhnout těstovin al dente. Jakmile snížíte teplotu, skončíte s kašovitými těstovinami. - Nelámejte špagety ani jiné dlouhé těstoviny.
Důležitá je délka. Když špagety namotáte na vidličku, pomůže vám to efektivněji zachytit omáčku. Vložte špagety do vroucí vody a jemně je zatlačte dolů. - Ochutnávejte a neházejte s těstovinami na zeď.
Jediný správný způsob, jak poznat, že jsou těstoviny hotové, je je ochutnat. Těstoviny by měly být dostatečně měkké, aby se do nich dalo kousnout bez pocitu křupání, ale stále dost tvrdé. - Neoplachujte je.
Těstoviny sceďte, ale nikdy je neproplachujte: chcete, aby na jejich povrchu zůstaly škroby, jedině tak se na nich omáčka lépe přichytí. Také nechcete zastavit proces vaření, který pokračuje, dokud nejsou těstoviny na talíři. - Dejte těstoviny do uvařené omáčky, zapněte oheň a pár minut provařte.
Pokud je vaše omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření, která má dostatek škrobu, obohatí omáčku a přilepí se k těstovinám. - Ihned podávejte.
Těstoviny se nejlépe podávají horké a čerstvě uvařené. - Udělejte ze zbytků těstovin nový pokrm.
Neohřívejte své zbytky těstovin: v mikrovlnné troubě ani na pánvi, stále budou chutnat hrozně. Místo toho z nich udělejte další jídlo. V Itálii se zbytky těstovin obvykle pečou s dalšími ingrediencemi, jako je uzené maso, mozzarella, vařená vejce a zelenina, aby se vyrobilo to, čemu se říká pasticcio.
A jaká omáčka nejvíce chutnala vám? Napište nám do komentářů!