Mušle, krevety, chobotnice, sépie, humři, langusty či krabi.
Živočichové, na kterých si dnes už zdaleka nemusíte pochutnat jen na dovolené.
Načerpejte inspiraci z našich jedinečných receptů na mořské plody!
Není třeba se jejich přípravy nikterak obávat, je snadná a překvapivě rychlá.
Který nový pokrm se stane vaším nejoblíbenějším?
Naše recepty
Jak správně připravit mořské plody?
Plody moře se dají koupit buď čerstvé, nebo mražené. U čerstvých mořských plodů je třeba věnovat zvýšenou pozornost jejich čerstvosti. Výhodou mrazených produktů je kromě nižší ceny i to, že bývají často již rovněž očištěné nebo jinak předpřipravené k vaření. Pamatujte, že mrazené dary moře musíte vždy rozmrazovat co nejpomaleji, na variantu s použití, mikrovlnné trouby či horké vody hned zapomeňte.
Pokud jde o čerstvé mušle, ať již slávky, srdcovky či jiné typy, vždy je před vařením propláchněte studenou vodou. Ty mušle, které se následně při vaření neotevřou, se doporučuje vyhodit. Ve Středomoří používají ještě další trik. Před vařením mušle na několik hodin namočí do vody se solí. Mušle se tak otevřou a uvolní do vody neabsorbovaný písek.
I z našich receptů je patrné, že mořské plody by se nikdy neměly vařit příliš dlouho, neboť neúměrnou tepelnou úpravou ztrácejí svou specifickou chuť. S výjimkou chobotnic většině postačí několik málo minut. Dary moře lze nejen krátce povařit, ale v případě kalamárů či krevet také smažit, opékat na pánvi či grilu.