Černý bez má pro zdraví spoustu pozitiv.
Nemusíte si však kupovat jen drahé potravinové doplňky v lékárně.
Někdy si můžete pomoci i sami.
Třeba tím, že si vlastnoručně posbíráte květy a vyrobíte si z nich šťávu, limonádu či čaj.
Inspirujte se našimi 6 recepty z černého bezu a užijte si je
Naše recepty
Jak správně sbírat květy z černého bezu
- Sezóna bezových květů je poměrně krátká, od poloviny května do konce června, v závislosti na tom, kde žijete a na počasí v konkrétním roce.
- Květy sbírejte pouze z keřů rostoucích mimo silniční provoz, aby byly květy tak čisté, jak jen mohou být.
- Květy by měly být velké a zcela otevřené a jejich vůně by měla být silná.
- Pokud je to možné, trhejte květy za slunečného dne v poledne; tehdy je jejich vůně nejlepší.
- Nesbírejte je, pokud jsou mokré; počkejte, až vyjde slunce a budou zase suché.
- Přesouvejte se z jednoho keře na druhý a z každého natrhejte jen pár květů; jsou důležité pro hmyz a ptáky.
- Trhejte je pod hlavou, kde se všechny malé stonky setkávají s velkým stonkem.
- Dobře protřepejte, jednou na místě sběru, než je vložíte do košíku, a podruhé ve dřezu, než je budete chtít použít, abyste se zbavili veškerého hmyzu.
- Květy raději nemyjte; pokud to uděláte, ztratí část své chuti.
- Pokud to musíte udělat, opláchněte je velmi krátce pod tekoucí studenou vodou a dobře je protřepejte.
- Okamžitě je začněte konzervovat; během několika hodin ochabnou a ztratí chuť.
Pokud necháme květy černého bezu uzrát, pak z nich získáme plody – bezinky, ze kterých můžeme mimo jiné připravit vynikající bezinkový sirup.
A jaký recept z květů černého bezu je váš nejoblíbenější? Napište nám do komentářů!