Rizoto, nebo chcete-li risotto, si každý vybaví nejspíše v našem českém podání.
Školní jídelny nám jej buď daly příležitost milovat, nebo nemít příliš v lásce.
Do jaké skupiny patříte vy?
Ale pozor! Neexistuje pouze naše kopečkové rizoto, ale také to italské risotto.
Jaký je v nich rozdíl?
Pojďte se o tom více dozvědět a načerpat novou inspiraci k vaření!
Naše recepty
Rizotu pečenému v troubě je u nás často nazýváno jako Srbské rizoto. Tento název však nepochází ze Srbska, je to spíše takovým českým výmyslem.
V Srbsku se vaří pokrm, který nazývají džuveč. Je velmi podobný rizotu, rozdíl je však ten, že základními ingrediencemi je zde maso a zelenina.
Rýže se v tomhle případě používá jen jako příloha, nikoliv jako nutná součást. Rýže může být zaměněna i za brambory.
Pokud jste na sladké, určitě můžete rýži také použít. Například v receptech se sladkou rýží, o které také píšeme.
Pravé italské risotto se vaří na základu zeleniny. Jako první se rýže osmaží, teprve pak se postupně podlévá vínem a vývarem. Chutě všech ingrediencí jsou tak mnohem více vzájemně prolnuté. Rýže využívaná k vaření rizota je zejména ta kulatozrnná (arborio nebo carnaroli).
V české kuchyni se rizoto podává většinou na kupce, která vzniká smícháním rýže s jinými ingrediencemi. Místo parmazánu také spíše využíváme sýr eidamského typu na závěrečný posyp. Konzistence je oproti italskému rizotu taktéž více lepivá a méně krémová.
Těchto rýžových dobrot je nespočet. Jen pro snahu vás inspirovat můžeme uvést recept na rizoto s uzeným masem.
Kromě rýže lze využít i zdravé jáhly. Podívejte se, jak se připravuje jáhlové rizoto.
A na závěr budeme moc rádi, když nám napíšete, jak vám vaše kulinářské výtvory chutnaly.