Tento tatarák z červené řepy a avokáda je nejen vizuálně přitažlivý, ale je také neuvěřitelně lahodný. Přesvědčte se sami! Skvěle ho doplní třeba tortilla chipsy.
Co budete potřebovat
- 2 velké červené řepy, nakrájené na větší kostky
- 1 stroužek česneku, vcelku
- 2 lžíce balzamikového glazé
- ½ lžičky chilli omáčky
- 2 lžíce avokádového oleje
- 2 avokáda, zbavená pecky a oloupaná
- ½ lžičky černých a bílých sezamových semínek
- špetka soli
- špetka pepře
- trochu brokolicových výhonků na ozdobu
- kapka citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C a připravte si plech.
- Nakrájenou řepu a celý stroužek česneku položte na plech a pečte asi 30 minut.
- Vyjměte řepu a česnek z trouby a nechte je 5-10 minut vychladnout.
- Česnek nakrájejte na velmi malé kousky.
- Dejte si stranou 1 – 2 polévkové lžíce řepy a zbylou řepu nakrájejte na malé kostky o velikosti cca 1 cm.
- Řepu, kterou jste si dali stranou pomocí vidličky rozmačkejte na pastu, to pomůže vašemu tataráku udržet tvar, aniž by se rozpadl.
- Vložte česnek, kostičky řepy a řepovou pastu do mísy a přidejte balzamikové glazé, avokádový olej, chilli omáčku, sůl a pepř.
- V samostatné misce rozmačkejte avokádo a promíchejte s citronovou šťávou.
- Do kulatého vykrajovátka namačkejte řepovou směs.
- Poté vykrajovátko opatrně posuňte nahoru a namačkejte do něj avokádo tak, abyste vytvořili druhou vrstvu tataráku viz foto níže.
- Nakonec dochuťte solí a sezamovými semínky.
- Ozdobte výhonky brokolice.
- Podávejte s křupavými tortilla chipsy.
Avokádo – superpotravina, ze které se dá udělat spoustu dobrot. Využijete jej ve slané i sladké kuchyni. Ochutnejte i naše další recepty s avokádem, které jsou zdravé a plné vitamínů!