Tento recept na medový koláč s ořechy začíná dokonale praženými vlašskými ořechy, kombinovanými se smetanovým máslem a medovou směsí, poté pečený uvnitř máslové krusty. Je vynikající podávaný tak, jak je, nebo s velkou hromadou šlehačky a zmrzliny. Pro další sladkou i slanou inspiraci se podívejte na tyto recepty z medu.
Co budeme potřebovat
- Listové těsto
- 280 g vlašských ořechů (nasekaných)
- 115 g másla
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce mouky
- 150 g hnědého cukru
- 3 velká vejce
- 170 g medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 rozšlehané vejce s 1 lžící vody
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Těsto rozválejte a vložte do formy.
- Při přípravě náplně nechte vychladit v lednici.
- Vlašské ořechy dejte na pečicí papír a opékejte v troubě 5 minut, nebo dokud vlašské ořechy nezačnou vonět.
- Do mísy elektrického mixéru přidejte máslo, sůl, mouku a cukr.
- Míchejte do světlé a nadýchané hmoty, asi 3 minuty.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání šlehejte, dokud se zcela nezapracuje.
- Pomalu přilévejte med a vanilku, zatímco směs šleháte.
- Pokračujte ve šlehání na střední rychlost, asi 3 minuty.
- Vmíchejte vlašské ořechy.
- Náplň nalijte do připravené koláčové formy.
- Uhlazenou náplň posypte dalšími nasekanými vlašskými ořechy.
- Krustu potřete vajíčkem.
- Koláč přendejte do trouby a pečte na nejnižším roštu 20 minut.
- Snižte teplotu na 160 ºC a pokračujte v pečení, asi 25 minut.
- Před podáváním necháme alespoň 4 hodiny vychladnout.