Ořechová roláda plněná kávovým krémem

Ořechová roláda plněná kávovým krémem
Příprava: 10 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 8

Připravte si luxusní roládu z vlašských ořechů, na kterou nepotřebujete žádnou mouku. Je nadýchaná, lehká a chuť pražených ořechů dokonale ladí s aromatickým kávovým krémem. Snadná příprava a ještě snadnější konzumace 🙂

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 150 g opečených vlašských ořechů
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 6 vajec, oddělených na žloutky a bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • ¼ lžičky vinného kamene

Na náplň:

  • 250 g rozpuštěného másla
  • 400 g moučkového cukru, prosátého
  • 6 lžic uvařené vychlazené kávy
  • 6 lžic vychlazené smetany ke šlehání

Na ozdobení:

  • 10 g nasekaných opražených vlašských ořechů
  • zbylý krém na náplň

Postup

Příprava ořechů:

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Plech o rozměrech 38 x 23 cm vymažte máslem a vyložte listem pečícího papíru.
  • 150 g vlašských ořechů opékejte na litinové pánvi, dokud nezezlátnou.
  • Můžete je také péct v troubě na 200 °C asi 5-10 minut.
  • Opečené ořechy chlaďte na alobalu asi hodinu.
  • Vychladlé ořechy nasypte do kuchyňského robotu a přidejte ½ lžičky prášku do pečiva.
  • Rozmixujte je do pískové struktury; zastavte mixér těsně předtím, než se změní na pastu.

Příprava těsta:

  • Oddělte žloutky a bílky do dvou misek.
  • Bílky vlijte do stolního mixéru s nástavcem na šlehání.
  • Šlehejte při nízké rychlosti několik minut.
  • Když uvidíte, že se na okraji bílků tvoří vzduchové bubliny, přidejte ¼ lžičky vinného kamene.
  • Po několika minutách, když uvidíte, že se vytvořila vrstva bublin, přidejte 75 g moučkového cukru po lžících, aby se cukr zcela rozpustil.
  • Po přidání veškerého cukru zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
  • Do velké mísy dejte 6 žloutků a přidejte zbývajících 75 g moučkového cukru.
  • Použijte ruční nebo stolní mixér s nástavcem na šlehání a na střední rychlost začněte šlehat žloutky.
  • Směs žloutků a cukru šlehejte asi 4 minuty nebo dokud směs nezhoustne a nebude mít bledou barvu.
  • Do směsi vaječných žloutků přidejte směs mletých vlašských ořechů.
  • Jemně promíchejte stěrkou.
  • Do vzniklé ořechové směsi přidejte trochu vaječných bílků.
  • Poté přidejte ve 3 přídavcích zbylé bílky, vždy jemně promíchejte.
  • Směs opatrně nalijte na připravený plech.
  • Rovnoměrně rozetřete pomocí stěrky.
  • Těsto pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, nebo dokud není zlatavě hnědé a pružné na dotek.
  • Zatímco se těsto peče, připravte si na rovný povrch list pečícího papíru, který je o něco větší než těsto.
  • Hotové těsto vyklopte na připravený pečící papír.
  • Pečící papír, který na těstu zůstal z pečení, opatrně sloupněte.
  • Ještě teplé těsto začněte pomocí pečícího papíru rolovat z kratší strany.
  • Nechte zcela vychladnout na mřížce.

Příprava náplně:

  • V hrnci rozpusťte 250 g másla na nízkém až středním plameni.
  • Když se máslo začne vařit, vypněte oheň a nechte ho trochu vychladnout.
  • 400 g prosátého moučkového cukru dejte do stolního mixéru s nástavcem na šlehání.
  • Do moučkového cukru pomalu nalijte rozpuštěné máslo.
  • Směs šlehejte asi 5-7 minut nebo dokud nebude textura hladká.
  • Mezitím jednou nebo dvakrát zastavte mixér, abyste oškrábali stěny a dno mísy.
  • Mixujte na nízké nebo střední rychlosti, poté přidejte 6 lžic vychlazené smetany a poté i 6 lžic uvařené kávy.
  • Zpočátku se směs srazí.
  • Zvyšte rychlost a šlehejte další 2-3 minuty, dokud směs nezíská hladkou strukturu.
  • Směs zakryjte potravinářskou fólií.
  • Uchovávejte v chladu v lednici a vyndejte těsně před přípravou rolády.

Příprava rolády:

  • Vychladlé těsto opatrně rozviňte.
  • Naneste část vychlazeného kávového krému na těsto a rovnoměrně jej rozetřete pomocí stěrky.
  • Na jednom konci nechte asi 1 centimetr volný.
  • Bez pečicího papíru začněte roládu rolovat.
  • Ujistěte se, že šev směřuje dolů.
  • Ostrým nožem ořízněte obě strany, aby roláda vypadala upraveně.
  • Připravte si servírovací talíř a položte na něj roládu.
  • Vyřízněte otvor na konci zdobícího sáčku a vložte do něj zdobící hvězdicovou špičku.
  • Do sáčku dejte zbylý kávový krém.
  • Sáček v horní části zajistěte sponou.
  • Prostředek rolády ozdobte krémovými hvězdičkami viz foto.
  • Nakonec hvězdičky posypte nasekanými opraženými vlašskými ořechy.
  • Nakrájejte a užijte si to!
Roláda z vlašských ořechů ozdobená kávovým krémem a ořechy.
www.bakabee.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.