Připravte si luxusní roládu z vlašských ořechů, na kterou nepotřebujete žádnou mouku. Je nadýchaná, lehká a chuť pražených ořechů dokonale ladí s aromatickým kávovým krémem. Snadná příprava a ještě snadnější konzumace 🙂
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 150 g opečených vlašských ořechů
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 6 vajec, oddělených na žloutky a bílky
- 150 g moučkového cukru
- ¼ lžičky vinného kamene
Na náplň:
- 250 g rozpuštěného másla
- 400 g moučkového cukru, prosátého
- 6 lžic uvařené vychlazené kávy
- 6 lžic vychlazené smetany ke šlehání
Na ozdobení:
- 10 g nasekaných opražených vlašských ořechů
- zbylý krém na náplň
Postup
Příprava ořechů:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Plech o rozměrech 38 x 23 cm vymažte máslem a vyložte listem pečícího papíru.
- 150 g vlašských ořechů opékejte na litinové pánvi, dokud nezezlátnou.
- Můžete je také péct v troubě na 200 °C asi 5-10 minut.
- Opečené ořechy chlaďte na alobalu asi hodinu.
- Vychladlé ořechy nasypte do kuchyňského robotu a přidejte ½ lžičky prášku do pečiva.
- Rozmixujte je do pískové struktury; zastavte mixér těsně předtím, než se změní na pastu.
Příprava těsta:
- Oddělte žloutky a bílky do dvou misek.
- Bílky vlijte do stolního mixéru s nástavcem na šlehání.
- Šlehejte při nízké rychlosti několik minut.
- Když uvidíte, že se na okraji bílků tvoří vzduchové bubliny, přidejte ¼ lžičky vinného kamene.
- Po několika minutách, když uvidíte, že se vytvořila vrstva bublin, přidejte 75 g moučkového cukru po lžících, aby se cukr zcela rozpustil.
- Po přidání veškerého cukru zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Do velké mísy dejte 6 žloutků a přidejte zbývajících 75 g moučkového cukru.
- Použijte ruční nebo stolní mixér s nástavcem na šlehání a na střední rychlost začněte šlehat žloutky.
- Směs žloutků a cukru šlehejte asi 4 minuty nebo dokud směs nezhoustne a nebude mít bledou barvu.
- Do směsi vaječných žloutků přidejte směs mletých vlašských ořechů.
- Jemně promíchejte stěrkou.
- Do vzniklé ořechové směsi přidejte trochu vaječných bílků.
- Poté přidejte ve 3 přídavcích zbylé bílky, vždy jemně promíchejte.
- Směs opatrně nalijte na připravený plech.
- Rovnoměrně rozetřete pomocí stěrky.
- Těsto pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, nebo dokud není zlatavě hnědé a pružné na dotek.
- Zatímco se těsto peče, připravte si na rovný povrch list pečícího papíru, který je o něco větší než těsto.
- Hotové těsto vyklopte na připravený pečící papír.
- Pečící papír, který na těstu zůstal z pečení, opatrně sloupněte.
- Ještě teplé těsto začněte pomocí pečícího papíru rolovat z kratší strany.
- Nechte zcela vychladnout na mřížce.
Příprava náplně:
- V hrnci rozpusťte 250 g másla na nízkém až středním plameni.
- Když se máslo začne vařit, vypněte oheň a nechte ho trochu vychladnout.
- 400 g prosátého moučkového cukru dejte do stolního mixéru s nástavcem na šlehání.
- Do moučkového cukru pomalu nalijte rozpuštěné máslo.
- Směs šlehejte asi 5-7 minut nebo dokud nebude textura hladká.
- Mezitím jednou nebo dvakrát zastavte mixér, abyste oškrábali stěny a dno mísy.
- Mixujte na nízké nebo střední rychlosti, poté přidejte 6 lžic vychlazené smetany a poté i 6 lžic uvařené kávy.
- Zpočátku se směs srazí.
- Zvyšte rychlost a šlehejte další 2-3 minuty, dokud směs nezíská hladkou strukturu.
- Směs zakryjte potravinářskou fólií.
- Uchovávejte v chladu v lednici a vyndejte těsně před přípravou rolády.
Příprava rolády:
- Vychladlé těsto opatrně rozviňte.
- Naneste část vychlazeného kávového krému na těsto a rovnoměrně jej rozetřete pomocí stěrky.
- Na jednom konci nechte asi 1 centimetr volný.
- Bez pečicího papíru začněte roládu rolovat.
- Ujistěte se, že šev směřuje dolů.
- Ostrým nožem ořízněte obě strany, aby roláda vypadala upraveně.
- Připravte si servírovací talíř a položte na něj roládu.
- Vyřízněte otvor na konci zdobícího sáčku a vložte do něj zdobící hvězdicovou špičku.
- Do sáčku dejte zbylý kávový krém.
- Sáček v horní části zajistěte sponou.
- Prostředek rolády ozdobte krémovými hvězdičkami viz foto.
- Nakonec hvězdičky posypte nasekanými opraženými vlašskými ořechy.
- Nakrájejte a užijte si to!