Skvělý osvěžující dezert z pusinek, pistácií a citronového krému udělá na vaše hosty patřičný dojem a celá vaše rodina si ho zamiluje. Navíc je až překvapivě jednoduchý na přípravu a nepotřebujete na něj moc ingrediencí.
Co budete potřebovat
Na roládu:
- 5 bílků
- 280 g moučkového cukru
- 50 g vyloupaných pistáciových oříšků, jemně nasekaných
- moučkový cukr, na posypání
Na citrónový krém:
- 100 g másla, změklého
- 225 g moučkového cukru
- 5 žloutků
- šťáva a jemně nastrouhaná kůra z 3 velkých citrónů
- 300 ml smetany ke šlehání, lehce našlehané
Postup
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Pečící plech o rozměrech 23 x 33 cm vyložte pečicím papírem.
- Bílky šlehejte v čisté velké míse elektrickým šlehačem při plné rychlosti do tuhého sněhu.
- Postupně přidávejte po lžičkách cukru a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Šlehejte, dokud nebudete mít opravdu tuhou a lesklou směs a dokud nebude přidán všechen cukr.
- Směs rozetřete na připravený plech a posypte nasekanými pistáciemi.
- Pečte asi 8 minut do zlatohněda.
- Snižte teplotu trouby na 160°C a pečte dalších 15 minut, dokud nebude pusinkové těsto na dotek pevné.
- Vyjměte a otočte dnem vzhůru na kus pečícího papíru.
- Opatrně sloupněte papír od základu pusinkového těsta a nechte asi 10 minut vychladnout.
- Máslo dejte do žáruvzdorné mísy, přidejte cukr a ručně šlehejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte žloutky.
- Přidejte citronovou kůru a šťávu a šlehejte do hladka.
- Postavte misku nad hrnec s vroucí vodou a šlehejte, dokud směs nezhoustne.
- Nechte si 100 g (asi 6 polévkových lžic) citronového krému a dejte stranou.
- Zbylý citronový krém nalijte do sterilizované sklenice, uzavřete a skladujte v lednici až 2 týdny.
- Smíchejte citronový krém se šlehačkou, krouživým pohybem získáte mramorovaný efekt.
- Natřete na vychladlé pusinkové těsto a pevně srolujte do rolády (pomozte si pečícím papírem).
- Roládu položte na talíř švem dolů.
- Při podávání poprašte moučkovým cukrem a nechte si chutnat!